Доступність посилання

ТОП новини

Засудженому в США росіянину Вікторові Буту запропонували спецдієту


Нью-Йорк – У Нью-Йорку Федеральний окружний суд відхилив клопотання адвокатів Віктора Бута – росіянина, засудженого рішенням журі присяжних у листопаді минулого року за нелегальну торгівлю зброєю та інші злочини. Адвокати домагалися скасування вердикту і нового перегляду справи. Оголошення міри покарання призначили на 12 березня. Тим часом захист подав нову апеляцію – про пом’якшення режиму ув’язнення.

Віктор Бут очікує на вирок. У листопаді минулого року журі присяжних визнало його винним за всіма чотирма пунктами звинувачення. Це змова з метою вбивства американських громадян і посадових осіб США, змова з метою продажу ракет типу «земля-повітря» лівим повстанцям Колумбії та сприяння тероризму шляхом співпраці з партизанським угрупованням у тій країні.

Шайра Шиндлін, суддя федерального окружного суду, погодилася розглянути апеляцію адвокатів про пом’якшення режиму ув’язнення для Бута, якого тримають в одиночній камері, як особливо небезпечного злочинця. Після оголошення міри покарання Бута переведуть до іншої в’язниці.

Кукурудзяні пластівці, мушлі, овочі, яблука й апельсини

Між тим, адвокати домоглися, щоб його у тюрмі не годували м’ясними стравами. Бут – вегетаріанець, відтак тюремні кухарі впровадили для нього спеціальну дієту: кукурудзяні пластівці, мушлі, овочі, щодня дають по три яблука й два апельсини. За статтями, за якими засудили Бута, від судді Шиндлін він може розраховувати на вирок із мінімальним терміном 25 років, а максимум - довічне ув’язнення.

Як зазначив правник Джошуа Райт, на умовно-дострокове звільнення Вікторові Буту розраховувати не доводиться.

На нього чекає довічне ув’язнення. Єдиний шлях отримати скорочення терміну – співробітництво з урядом США
Джошуа Райт
«На нього чекає довічне ув’язнення без умовно-дострокового звільнення, бо його федеральна система не передбачає. Насправді, за федеральною системою, єдиний шлях отримати скорочення терміну, значне скорочення, це – це співробітництво з урядом Сполучених Штатів. Можна порадити панові Буту приєднатися до команди «Капітан Америка», – зазначає правник.

Поки що не відомо, чи до колишнього радянського офіцера вже зверталися з такою порадою.

За спиною Бута – Москва

Російське Міністерство закордонних справ нині додкладає неабияких зусиль, щоб врятувати Бута, закидаючи американській Феміді упередженість і недружню настанову.

Коментатор телемережі новин FoxNews Шон Ханніті з цього приводу зауважив, що в Америці, на відміну від деяких країн, суд незалежний, тож поняття «телефонного права» тут не відоме нікому.

На його думку, Віктор Бут продавав російське озброєння зі згоди, якщо не за дорученням Міністерства оборони Росії і саме тому Москва занепокоєна долею свого підприємця.

Між тим, Бут за роки своєї торговельної активності зажив у Сполучених Штатах репутацію «торговця смертю».

За мотивами його історії навіть художній фільм зняли у Голівуді сім років тому під назвою «Lord of War», що у перекладі звучить як «Магнат війни» (в українському прокаті відомий як «Збройний барон»). Роль Юрія Орлова, «торговця смертю», виконав Ніколас Кейдж, зірка світового кіно.

Віктор Бут, продаючи зброю усім ворогуючим сторонам, тим самим, як стверджували слідчі в Нью-Йорку, розпалював вогнища конфліктів в Азії, Африці, Латинській Америці.

Бут використовував російські транспортні літаки для перевезень зброї. Один із пілотів, Костянтин Ярошенко, приятель Бута, отримав 20 років тюрми за контрабанду наркотиків до країн Латинської Америки й Африки.

Ярошенка, заарештованого рік тому у Ліберії, судили в Нью-Йорку.

В інтерв’ю газеті «Известия» пілот стверджував, що його засудили за те, що він буцімто відмовився свідчити проти Віктора Бута.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG