Доступність посилання

ТОП новини

Світлина з Арабської весни перемогла на конкурсі World Press Photo 2011


Світлиною року 2011 за версією World Press Photo стала робота іспанського фотографа Самуеля Аранди (Samuel Aranda), зроблена під час збройних сутичок у Ємені. Про результати конкурсу оголосили в п’ятницю в Амстердамі, де розташована штаб-квартира некомерційної організації World Press Photo, яка існує під заступництвом принца Нідерландів з 1955 року.

На світлині Самуеля Аранди зображена жінка, що тримає на руках пораненого юнака. Знімок був зроблений 15 жовтня усередині мечеті, яка використовувалася як польовий шпиталь під час сутичок у столиці Ємену Сані, куди потерпілого доставили після участі в акції протесту.


Члени журі зазначили, що світлина Аранди, зроблена для New York Times, символізує мужність простих людей, які змогли піднятися на повстання на Близькому Сході, що згодом отримали назву Арабська весна.

«Ми можемо ніколи не дізнатися, хто ця жінка, яка притискає до себе пораненого родича, але разом вони стали живим втіленням сміливості звичайних людей, які змогли створити важливу главу в історії Близького Сходу», – сказав голова журі Айдан Салліван.

Лауреатами найпрестижнішого конкурсу серед фотожурналістів World Press Photo за 2011 рік стали 57 фотографів з 24 країн. Щоб вибрати найбільш гідних, журі було переглянуло і обговорило понад 100 000 фотографій, що надійшли від 5000 авторів.

Премії присуджуються у десяти різних категоріях, серед яких «Повсякденне життя», «Спортивна подія», «Природа», «Портрети», а також головна номінація конкурсу «Світлина року».

Після підбиття підсумків конкурсу публікується альбом з усіма світлинами переможців та коментарями шістьма мовами, а також проводяться фотовиставки в багатьох країнах.
XS
SM
MD
LG