Доступність посилання

ТОП новини

100-ліття відзначає найкрасивіша сецесійна будівля Європи


Народний дім у Празі тісно пов’язаний і з історією України
Народний дім у Празі тісно пов’язаний і з історією України
Прага – 100-літній ювілей відзначає одна з найкрасивіших будівель Європи – сецесійний Obecní dům у Празі. Obecní dům – дослівно з чеської – Дім для загального вжитку, Народний дім (також використовують переклад «Муніципальний дім»). Чехи звели його спеціально для проведення виставок, концертів, зустрічей і праці численних громадських організацій. Задум вдався, про це свідчить хоча б і той факт, що Народний дім у Празі входить до всіх підручників європейської архітектури, з «Обецнім домом» пов’язані й важливі історичні та культурні події, українські в тому числі.

«Обецні дум» (Народний дім) у Празі знайти легко. Навколо нього зранку до пізнього вечора скупчуються великі маси людей, дім фотографують, оглядають, обговорюють. Вишукана сецесійна будівля архітекторів Антоніна Башанка і Освальда Полівки і нині притягає увагу надзвичайною гармонією ліній, фантазією задуму і ретельним, дуже дбайливим рівнем професійного виконання.

Фасад велетенського архітектурного комплексу прикрашають скульптури – алегорії історії й філософії, а також багата за палітрою мозаїка, яка прославляє Прагу. Є там і напис: «Щастя тобі, Праго, не піддавайся часу і бурям!». Нижче під мозаїкою тераса, яку утримує метал м’якої стилізованої решітки, прикрашений рельєфами жіночих голівок. Та особливо всі, насамперед фахівці, відзначають гармонію архітектури з усіма елементами декору – зі скульптурою з каменя, вітражами, металевими елементами.

«Обецні дум» – це також унікальні інтер’єри, від великого, на 1200 місць, концертного залу, що несе ім’я чеського композитора Бедржиха Сметани, до камерної зали, що належить мерові Праги. Саме її – від настінних розписів до дверних ручок і проектів меблів – оформив прославлений Альфонс Муха.

Народний дім – частка чеської історії

Чехи пишаються своїм Народним домом, і не тільки його архітектурою, але й тим, як він вписався до історії. Саме у великій Сметановій залі 28 жовтня 1918 року була проголошена незалежність Чехословаччини, а в листопаді 89-го тут на «Громадянському форумі» виступав Вацлав Гавел.

До свого дня народження празький «Обецні дум» підготував низку цікавих акцій, розповіла Радіо Свобода його працівник Ольга Демова.

«Акції на честь ювілею поєднані з головною функцією Народного дому – з місією бути центром громадського життя, – каже вона. – На початок березня ми готуємо великий бал у стилі епохи Альфонса Мухи, тому що саме Муха займався інтер’єрами цього дому. Ще один захід на літні місяці також присвячений Альфонсу Мусі – це буде велика виставка його творів і його доби. На осінь плануємо виставку до 100-літної історії «Обецного дому».

Ольга Кобилянська, Олександр Олесь, Євген Маланюк в «Обецному домі»

Будуть також концерти, виступи відомих музичних колективів і солістів, серед яких, на жаль, українських імен немає. А з історією України празький Народний дім пов’язаний тісно. Під його склепіннями в 1920-х роках читали свої вірші відомі українські поети Олександр Олесь та Євген Маланюк, тут у 1926 році українська громада вітала письменницю Ольгу Кобилянську, а восени 1924 року пражани слухали пісні у виконанні великого українського хору під керівництвом Платониди Россіневич-Щуровської.

До улюбленців чеської публіки належав і відомий бас Едуард Гакен. Він народився на Волині в чеській родині, до кінця життя розмовляв українською й не пропускав жодної української акції в Празі. Він часто виступав на сцені «Народного дому».
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG