Доступність посилання

ТОП новини

Білоруський опозиціонер Коваленко, що голодує в СІЗО, в критичному стані – адвокат


Активіст Християнсько-демократичної партії «БНФ» Сергій Коваленко, якого кілька місяців тримають у слідчому ізоляторі Вітебська, перебуває в критичному стані, повідомив його адвокат.

У січні 2010 року опозиціонер поставив на верхівці новорічної ялинки в центрі Вітебська історичний біло-червоно-білий прапор, за що був покараний домашнім арештом. Після порушення Коваленком умов домашнього арешту, його справу було переглянуто і зараз йому загрожує до 3 років позбавлення волі. Суд призначено на 21 лютого.

Захист і родичі активіста побоюються, що той може не дожити до процесу. Адвокат Петро Коваленко повідомив, що здоров'я його підзахисного різко погіршилося. За словами юриста, в СІЗО опозиціонера, який голодує майже 3 місяці, намагалися годувати примусово – в середині січня йому почали вводити їжу через зонд. Згодом Сергій Коваленко нетривалий час їв раз на добу, проте зараз він повністю відмовився від їжі.

Дружині Коваленко сім разів відмовляли у зустрічі з чоловіком, на підставі чого вона робить висновок, що Сергій змучений і знесилений, а така інформація не повинна потрапити до журналістів.

Сьогодні на даху будинку, де живе сім'я Коваленко, на знак підтримки опозиціонера невідомі вивісили біло-червоно-білий прапор. Зараз вітебська міліція займається розшуком «зловмисників» – національний білоруський прапор у нинішній Білорусі заборонений як «незареєстрована символіка».

Європейські країни закликають білоруську владу звільнити і реабілітувати усіх політв’язнів у країні, провести ретельне розслідування усіх заяв про тортури і жорстоке поводження з ув’язненими, дозволити адвокатам виконувати свої професійні обов’язки «без страху відплати».
XS
SM
MD
LG