Доступність посилання

ТОП новини

Генотерапія проти сліпоти і чим жінки різняться від чоловіків


Деякі різновиди сліпоти вчаться лікувати генною корекцією; тютюн руйнує мозок чоловіків більше, ніж жінок
Деякі різновиди сліпоти вчаться лікувати генною корекцією; тютюн руйнує мозок чоловіків більше, ніж жінок
Суттєвий прорив у генотерапії для сліпих продемонструвала група американських науковців із університету в Пенсильванії. Про це повідомило інформаційне агентство «Ажанс Франс-Прес».

Внаслідок кропіткого експерименту ученим вдалося повернути зір дванадцяти пацієнтам, які страждали на вроджене захворювання сітківки під назвою амавроз Лебера. Як правило, зір у хворих неухильно погіршується, і повна сліпота розвивається до віку сорока років.

Терапію проводили поступово. Спочатку пацієнтам обробляли одне око, досліджуючи, як реагує організм на введені в око спеціально створені вакцини. Учених-офтальмологів передусім цікавило, як поводиться імунна система кожного окремого пацієнта.

За задумом науковців, вакцина повинна була зробити генетичну корекцію того, що сталося з пацієнтом від самого народження, а саме дефектом гену, який відповідає за створення основного зорового пігменту.

Цей дефект ученим вдалося перемогти завдяки ін’єкції своєрідної копії правильного гену. Копія почала впливати на хворі клітини сітківки і виправляти її зорові функції.

Усім пацієнтам тією чи іншою мірою було відновлено зір. У шістьох взагалі повністю скасовано статус незрячих.

Найліпші результати продемонстрували четверо дітей, які брали участь в експерименті. Кожний із учасників пережив серйозне потрясіння, яке порівнюють із новим народженням.

Тютюн руйнує мозок чоловіків більше, ніж жінок

Група британських учених збагатила список відмінностей між чоловіками і жінками ще одним суттєвим фактом. Про це повідомляє інтернет-ресурс Yahoo.

Згідно з проведеним дослідженням, тютюн або нікотин досить деструктивно діє на чоловічий мозок, спричиняючи послаблення пам’яті, функцій мислення, пізнання та інформативності. В цьому плані жіночий мозок не піддається такому агресивному впливові цигарок.

Дослідження проводилося під егідою науковців Університетського коледжу в Лондоні. Було загалом проаналізовано дані понад п’яти тисяч чоловіків і двох тисяч жінок.

Навіть у випадках, коли чоловіки припиняли палити, це зовсім не означало, що ефект послаблення фундаментальних мозкових функцій також автоматично зникав. Цей процес ще деякий час міг тривати.

Дослідження не зафіксувало подібного впливу тютюну на жіночий мозок. Учені поки що не можуть точно пояснити цю відмінність між чоловіками та жінками.

Науковці припускають, що, ймовірно, не останню роль відіграє кількісний фактор. Чоловіки, як правило, палять набагато більше цигарок, ніж жінки. І знову між жінками і чоловіками пролягла ще одна серйозна таємниця.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG