Доступність посилання

ТОП новини

Декриміналізація «статей Тимошенко» – чергова спроба


Київ – Опозиція не полишає надій пом’якшити статті Кримінального кодексу, за якими засудили Юлію Тимошенко до 7 років ув’язнення. Депутати від БЮТ зареєстрували проект постанови Верховної Ради про імплементацію рішень Парламентської асамблеї Ради Європи. У провладній більшості не заперечують проти ухвалення такої постанови, але, як і раніше, відмовляються декриміналізовувати статті Тимошенко.

Проект постанови про заходи з реалізації рекомендацій ПАРЄ зареєстрований у Верховній Раді, повідомив голова фракції БЮТ-Батьківщина Андрій Кожем’якін. За його словами, ухвалення цього документа поверне Верховну Раду до приведення українського законодавства до європейських стандартів. А головне, відкриє шлях до наступної спроби декриміналізувати «статті Тимошенко», заявив Кожем’якін.

«Голосування по законопроектах, які гуманізують статті Кримінального кодексу 365 і 364 і приводять їх до європейських стандартів, більшістю у Верховній Раді було провалено. Ми звернулися до погоджувальної ради, до Володимира Литвина з проханням дати доручення парламентському комітету у закордонних справах, а також комітету з питань євроінтеграції підготувати для розгляду у залі Верховної Ради постанову про заходи щодо реалізації рекомендацій і вимог Парламентської асамблеї Ради Європи», – сказав Кожем’якін.

«Якщо нам дадуть відповідні рекомендації…»

Тим часом у пропрезидентській більшості проти ухвалення такої постанови не заперечують. Утім, на думку голови фракції Партії регіонів Олександра Єфремова, немає зв’язку між реалізацією рішень ПАРЄ та декриміналізацією 364 та 365 статей Кримінального кодексу. Щодо цих статей Парламентська асамблея Рад Європи має надати окремі рекомендації, заявив Євремов.

«Якщо нам представники або фахівці Парламентської асамблеї Ради Європи дадуть відповідні рекомендації, у межах цих рекомендацій ми готові розглянути зміни до Кримінального кодексу. Ми пропишемо ті норми, що існують у європейських країнах. Ми чекаємо, доки Європа дасть потрібні відповіді. Тому решта спекуляцій стосовно того, що слід терміново все скасувати, не мають ніяких підстав. Тим більш у межах рішення, що дала ПАРЄ», – наголосив Єфремов.

Наприкінці січня Парламентська асамблея Ради Європи закликала Президента Віктора Януковича розглянути всі можливі, доступні йому, законодавчі засоби, щоб звільнити екс-прем’єра Юлію Тимошенко та інших членів колишнього уряду, а також дозволити їм брати участь у майбутніх парламентських виборах. ПАРЄ також підтримала поправку до резолюції, якою пропонується запровадити проти України санкції у разі, якщо українська влада не виконає рекомендацій.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG