Доступність посилання

ТОП новини

На Львівщині зростає заборгованість із зарплати


Місцева влада має кілька днів, щоб переконати гірників не вдаватись до радикальних кроків
Місцева влада має кілька днів, щоб переконати гірників не вдаватись до радикальних кроків
Львів – На Львівщині гірники погрожують перекрити дорогу. Робітники публічного акціонерного товариства (ПАТ) «Львівська вугільна компанія» обіцяють піти на такий радикальний крок 16 лютого через двомісячну заборгованість із зарплати.

Перекрити дорогу робітники мають намір поблизу села Сільці Сокальського району. Вони вимагають виплатити їм заборгованість із зарплати за половину листопада і за грудень. Сума боргу становить близько 4 мільйонів гривень.

Частину коштів за листопад робітникам виплатили відразу ж після протесту під стінами Львівської облдержадміністрації. А тому люди вирішили, що лише вдаючись до рішучих дій отримають зароблені гроші, зауважила у розмові з Радіо Свобода голова профспілкової організації Незалежної профспілки гірників України ПАТ «Львівська вугільна компанія» Конфедерації вільних профспілок України Ольга Шкоропад.

«Якби ми не поїхали на протест, то й за листопад нічого не отримали б. Нам радять судитися, але це папірці. Ми нікому не потрібні, поставлена ціль – знищити вугільну галузь», – наголосила профспілковий діяч.

«Львівське вугільне підприємство» займається збагаченням вугілля, яке видобуває державне підприємство «Львіввугілля», яке й заборгувало за цю роботу, за різними даними, 20-25 мільйонів гривень.

На «Львівському вугільному підприємстві», 30 відсотків якого належить державі, трудиться понад тисячу робітників. Вони працюють у складних умовах – під час збагачення вугілля утворюється пил і сильний шум, а отримують у місяць в середньому 2300 гривень.

Львівська влада обіцяє допомогти

Заступник голови Львівської облради, свободівець Петро Колодій визнає, що конфлікт на Сокальщині не поодинокий, заборгованість зростає в усій області.

«Це є факт, який ми маємо сьогодні, це ганебне явище, що люди працюють, а їм не виплачують зарплату. Ми робитимемо відповідні звернення до центральної влади», – заявив Колодій.

Питання щодо заборгованості із зарплати в регіоні мають обговорювати на сесії Львівської облради 28 лютого.

Заступник голови Львівської облдержадміністрації Богдан Матолич пояснює конфлікт на Сокальщині нез’ясованими стосунками між підприємствами.

«Один одному заборгували, не розрахувались, і ПАТ не виплатив через це людям зарплату», – каже Богдан Матолич, який завтра обіцяє на місці з’ясувати подробиці конфлікту.

Місцева влада має кілька днів, щоб переконати гірників не вдаватись до радикальних кроків. Але чи повірять люди? Питання наразі залишається відкритим.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG