Доступність посилання

ТОП новини

США: класова війна чи боротьба з дефіцитом?


Проект американського бюджету на 2013 рік передбачає підвищення податків для найбагатших верств населення
Проект американського бюджету на 2013 рік передбачає підвищення податків для найбагатших верств населення
Вашингтон – Проект американського бюджету на 2013 рік передбачає підвищення податків для найбагатших верств населення. Бюджет президента Барака Обами, який щойно презентували в Конгресі, ще не встигли повністю вивчити, але вже стосовно нього сваряться. Республіканці критикують Обаму за підвищення податків, за надмірні видатки і звинувачують його у розпалюванні класової ворожнечі.

Проект бюджету США на 2013 рік передбачає надходження з нових податків на суму півтора трильйона доларів. Фактично це не зовсім нові податки, а просто закінчення податкових пільг для найбагатших американців, які свого часу запровадив Джордж Буш молодший у 2001 та 2003 роках.

Сукупний державний борг Сполучених Штатів – понад 15 трильйонів доларів. Скорочення цього боргу є важливим завданням, каже президент Обама, і зараз, коли американська економіка починає показувати ознаки відновлення, цей підйом треба втримати і напрацьовувати далі.

«Коли економіка росте і створює нові робочі місця, ми мусимо робити все, щоб втримати це відновлення. Це головна ідея цього бюджету, – наголошує він. – Нашим завданням є зменшити дефіцит. Якщо Конгрес ухвалить цей бюджет, разом зі скороченнями, які ми вже зробили, до 2022 року ми зменшимо наш дефіцит на 4 трильйони доларів».

Бюджет Обами передбачає новий податок для фінансових інституцій, скорочення податкових пільг для нафтових, газових та вугільних компаній, а також зниження корпоративного податку з 35 відсотків до 20 з чимось відсотків.

Барак Обама
Барак Обама
Багаті повинні платити більше

Але що розлютило республіканців, і про що вони волають вже тривалий час, – це підвищення податків для найбагатших. Обама вважає, що сім’ї, чий сукупний дохід перевищує один мільйон доларів, повинні платити щонайменше 30% податку.

Гроші, що будуть зібрані з нових податків, Обама хоче вкласти в американську економіку, зокрема, у відновлення і подальшу розбудову інфраструктури країни.

«Зменшуючи наш дефіцит у довгостроковій перспективі, ми зможемо інвестувати так, щоб наша економіка росла саме тепер. Ми не можемо скорочувати те, що потрібне для економічного зростання», – каже американський президент.

Бюджетні війни, ймовірно, триватимуть довго. Президентський бюджет ще пройде багато редакцій та змін. Демократи будуть далі критикувати скорочення соціальних програм, республіканці – зменшення оборонних асигнувань і збільшення податків.

Однак обидві сторони розуміють, із таким державним дефіцитом Америка далі жити не може. І може на цьому обидві партії знайдуть якийсь спільне рішення. Хоча останнім часом їхня поведінка навіть і в цьому питанні не породжує надій, і популярність американського Конгресу серед населення ще ніколи не була такою низькою – вона впала нижче за десять відсотків.
  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG