Доступність посилання

ТОП новини

Справа про дніпропетровську «газову трагедію» – досі ніхто не відповів


Дніпропетровськ – Сьогодні починаються нові слухання справи щодо вибуху газу, який стався 2007 року в житловому будинку Дніпропетровська. Справу розглядатимуть у Заводському райсуді Запоріжжя. На лаві підсудних знову троє колишніх чиновників «Дніпрогазу»: директор, його заступник та головний інженер. Новий фігурант у справі – майстер підприємства. Крім покарання газівників, потерпілі також вимагають мільйонних грошових компенсацій моральних збитків від газового підприємства.

Вибух газу в Дніпропетровську стався у жовтні 2007 року. Тоді у панельній 10-типоверхівці загинули 23 людини, ще понад 400 залишилися без житла. За аварію досі ніхто не відповів: трьох обвинувачених у недбалості високопосадовців «Дніпрогазу» (гендиректора, його заступника та головного інженера) рішенням Жовтневого суду Дніпропетровська амністували 2009 року. Тепер вони знову під вартою.

Віталій Куликовський – один із постраждалих у тій трагедії, він втратив єдину дочку. Ані поважний вік, ані хвороби не завадили чоловікові взяти участь у всіх семи слуханнях, що вже були в справі. Налаштований і на восьме.

«Особливої радості від того, що їх взяли під варту, нема. Їх повинні були раніше посадити. Але спокійніше від того, що знайшли винних», – каже батько загиблої.

Постраждалі від аварії розчаровані судовим процесом

Загалом постраждалими від аварії офіційно визнали понад 400 людей. Тепер їм усім, каже адвокат потерпілих Дмитро Поповський, доведеться знайти час і кошти, щоб їздити на судові слухання до Запоріжжя – майже за 100 кілометрів від Дніпропетровська. Він каже: слухання мало розпочатись ще 6 лютого, але через те, що обвинувачені не отримали на руки обвинувальний висновок, його перенесли. Люди вкотре розчаровані, зазначає адвокат, але не втрачають рішучості.

«Подавали клопотання до Вищого спеціалізованого суду, щоб визначити підсудність все ж таки у Дніпропетровську, адже незручно діставатися. Ці аргументи були проігноровані, і справа надійшла до Запоріжжя. Потерпілі добре розуміють, що це вже буде восьмий розгляд справи, вони розчаровані, але водночас мають велике бажання брати участь», – повідомив Радіо Свобода адвокат потерпілих.

У Дніпропетровській обласній прокуратурі справа перебувала від квітня минулого року. Запевняють: над нею працювали досвідчені слідчі, провели експертизи із залученням науковців. Це дало змогу перекваліфікувати справу зі статті «Службова недбалість» на іншу: «Порушення правил роботи на об’єктах із підвищеною небезпекою». Вона вважається «тяжкою»: передбачає суворіше покарання – до 8 років в’язниці і не передбачає амністування.

«Чітко визначено: стався вибух газової суміші, яка була накопичена у під’їзді. Дії посадовців перебувають у безпосередньому причинному зв’язку з вибухом», – каже прокурор області Наталя Марчук.

У компанії «Дніпрогаз» новий виток у розгляді справи не коментують. Раніше там заявили: обвинувачені високопосадовці вже давно звільнені з посад, відтак компанія за їхню участь в судовому процесі не відповідає. Не коментують газівники і вимог потерпілих щодо компенсації моральних збитків (матеріальні ще в рік трагедії їм компенсувала держава). Загальна сума позовів, висунутих потерпілими, складає близько 100 млн грн. Тепер суд має розглянути ці претензії і, як розраховують позивачі, задовольнити їх бодай частково.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG