Доступність посилання

ТОП новини

Спроби нападів на посольства Ізраїлю


На місці вибуху біля посольства Ізраїлю в Нью-Делі, 13 лютого 2012
На місці вибуху біля посольства Ізраїлю в Нью-Делі, 13 лютого 2012
У понеділок були вчинені спроби вчинити вибух біля двох ізраїльських посольств – в Індії та Грузії. Ізраїль підозрює в злочині Іран.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявляє, що саме давній ворог єврейської держави, Іран, який, за його словами, є «найбільшим експортером терору у світі», та проіранське ісламістське угруповання «Хезболла» з Лівану винні в організації спроб нападів у понеділок на посольства Ізраїлю в Нью-Делі та в Тбілісі.

«Призвідники, які стоять за цими нападами, це Іран та його вірники з «Хезболли». Сьогодні ми стали свідками ще двох спроб, націлених проти невинних цивільних людей», – сказав Нетаньягу.

Прем’єр нагадав, що останніми місяцями у світі сталися вже кілька спроб нападів на ізраїльських громадян чи взагалі на євреїв – в Азербайджані, Таїланді й інших місцях. І в кожному з цих випадків, сказав він, Ізраїль зумів зірвати ці напади завдяки співпраці з місцевими силами безпеки.

Посол Ірану в Індії Мегді Набізаде відразу відкинув звинувачення Ізраїлю як «відверту брехню». А в самому Ірані речник Міністерства закордонних справ Рамін Мегманпараст, як цитує його офіційне іранське агентство ІРНА, заявив, що звинувачення Ізраїлю є «елементом психологічної війни сіоністського режиму проти Ірану».

В Індії вибухнуло, в Грузії не встигло

До цих заяв спричинилися дві події, що відбулися раніше того дня: Міністерство закордонних справ Ізраїлю підтвердило спроби влаштувати вибухи біля посольств країни в Індії та Грузії.

При цьому в Нью-Делі вибух таки стався: легко поранені дружина ізраїльського аташе з оборони, її місцевий водій і ще дві випадкові людини в сусідньому авті. Це сталося за кількасот метрів від резиденції прем’єр-міністра Індії Манмогана Сінга. Комісар поліції Делі Бріджеш Кумар Ґупта розповів подробиці інциденту.

«Коли поліція прибула на місце, вона побачила авто ізраїльського посольства, обгоріле і пошкоджене. Більшу частину шкоди завдав вогонь, є також ознаки слабкого вибуху в задній частині машини», – розповів комісар поліції.

Як вважає поліція, магнітний вибуховий пристрій причепив до авта невідомий, який проїжджав поруч на мопеді.

У Тбілісі ж вибух відвернули, повідомив Радіо Свобода речник Міністерства внутрішніх справ Грузії Шота Утіашвілі.

«Вибуховий пристрій знайшли в авті грузинського працівника посольства Ізраїлю, про нього повідомив сам власник машини. Поліція змогла вчасно розрядити бомбу. Триває слідство, яке має визначити, хто стоїть за цією спробою підриву», ­– зазначив речник МВС Грузії.

«Прихована війна»

За повідомленнями, Ізраїль значно підвищив заходи безпеки своїх іноземних представництв напередодні 12 лютого – річниці вбивства 2008 року одного з чільних військових командувачів «Хезболли» Імада Мугнії, в якому це угруповання звинуватило Ізраїль.

Крім того, аналітики говорять про фактичну приховану війну між Ізраїлем та Іраном: останніми місяцями в Ірані вбили кілька людей, причетних до суперечливої іранської ядерної програми. Тегеран звинувачує в цьому спецслужби Ізраїлю і США.

Нинішня влада Ірану, як і підтримуваний нею рух «Хезболла», не раз заявляли, що держава Ізраїль не має права на існування і має бути «стерта з мапи світу». Натомість Ізраїль не виключає принципової можливості воєнного удару по Ірану, щоб зірвати його ядерну програму.

Міжнародна спільнота побоюється, що ця програма має на меті створення ядерної зброї. Тегеран заперечує це, але доказів своєї позиції не надає.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG