Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Польщі хоче, щоб польки йшли на пенсію на 7 років пізніше


«Ця справа ні для кого не є приємною – ані для громадян, ані для влади»
«Ця справа ні для кого не є приємною – ані для громадян, ані для влади»
Варшава – Пропозиція польського уряду підвищити пенсійний вік до 67 років для чоловіків і жінок спричинила у Польщі бурхливі дискусії. Найбільше обурюються жінки. Дотепер вони працювали до 60-річного віку. Оскільки польський уряд вважає, що пенсійну реформу потрібно здійснити впродовж кількох найближчих місяців, польки поспішають заявити про свою незгоду з такими планами.

Швидкість, із якою в Польщі відбуваються негативні демографічні зміни, президент Броніслав Коморовський порівнює з цунамі. На спеціальній зустрічі з політиками, присвяченій пенсійній реформі, Коморовський наводив приклади постаріння польського суспільства. Ще два роки тому, каже Коморовський, один польський пенсіонер припадав на чотирьох працючих поляків, та через двадцять років ця пропорція зменшиться удвічі. Тобто один пенсіонер припадатиме на двох працюючих.

За словами Коморовського, якщо країна не змінить теперішньої пенсійної системи, дуже багато пенсіонерів отримуватимуть мізерні пенсії. «Як підраховано, – зауважив Коморовський, – велика група майбутніх пенсіонерів, зокрема, приблизно 40 відсотків жінок, у майбутньому можуть отримувати пенсії, яких не вистачатиме на прожиття».

Уряд: або довше працюємо, або платимо більші податки

Щоб уникнути так званої «пенсійної катастрофи», польський уряд запропонуав поступово підвищити пенсійний вік поляків до 67 років. Таким чином польські чоловіки, які тепер виходять на пенсію у 65 років, мусили б працювати на 2 роки довше, а жінки – аж на сім.

Необхідність такої реформи пояснює і польський прем’єр Дональд Туск. «Ми знаємо, що це не викликає ентузіазму, та ми постараємося пояснити всім, що іншого виходу нема, – каже він. – Ця справа ні для кого не є приємною – ані для громадян, ані для влади. Для всіх це складне питання. Та альтернатива – гірша. Альтернатива – це серйозні проблеми і для теперішніх пенсіонерів, і для майбутніх».

Туск застерігає, що без підвищення пенсійного віку доведеться збільшувати податки. Інакше, каже він, держава буде змушена зменшити пенсії наполовину.

Не хочуть 7 додаткових років на «двох ставках»

Оскільки наслідки польської пенсійної реформи передусім відчують жінки, саме жіночі організації, а також жінки-політики ініціювали низку резонансних дискусій з урядом. У Варшаві відбувся Конгрес жінок, значною мірою присвячений питанню пенсійного віку. На цей захід польські жінки запросили прем’єра Туска, який пояснював необхідність підвищення пенсійного віку на 7 років.

Ванда Новіцька, політик із опозиційного «Руху Палікота», яка брала участь у Конгресі жінок, каже, що Дональд Туск її не переконав. Влада не має ідей, що робити з жінками після 60 на польському ринку праці, вважає Новіцька. Вона твердить: «Те, що ми чуємо, – це пропозиція збільшити пенсійний вік. А що, крім цього? Як зробити, щоб для людей після 60-го року життя була робота? Про це ми взагалі не чуємо».

Підвищення пенсійного віку не уявляє собі Ґеновефа Токарська, одна з лідерів Польської селянської партії. За її словами, жінки й так працюють, так би мовити, на дві ставки – на роботі і вдома, тож на «пенсійний стрибок» довжиною у 7 років польки не погоджуються, твердить Токарська. Польська селянська партія вважає, що критерієм пенсійного віку жінок повинна бути кількість дітей, яких жінка народила. Тобто ті жінки, які мають більше дітей, могли б виходити на пенсію раніше, ніж у 67 років. Натомість польські ліві політичні сили вважають, що у пенсійній реформі потрібно враховувати не вік людини, а її робочий стаж.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG