Доступність посилання

ТОП новини

Українці купують більше автівок


Торік українці придбали 216 тисяч нових легкових машин
Торік українці придбали 216 тисяч нових легкових машин
Київ – Українці купують більше легкових машин. У січні цього року їх продали на третину більше, ніж у січні минулого. А всього в Україні придбали майже 15 з половиною тисяч автівок. Про це повідомляє асоціація «Укравтопром». Одні експерти пов’язують таку тенденцію із поліпшенням економічної ситуації в Україні, інші не поділяють таких висновків.

За інформацією «Укравтопрому», найкраще в Україні продаються машини марки «Хюндай». Цього року вона обігнала традиційного лідера українського авторинку ВАЗ, щоправда, лише на 16 автівок.

Більшість куплених автомобілів нові, розповідає головний редактор автомобільного тижневика «Автоцентр» Сергій Матусяк. І тенденція зростання продажів протягом року зберігатиметься, прогнозує він.

«Всі прогнозують зріст продажів у 2012 році порівняно з минулим роком, але невеличкий – відсотків на 20. Великі продажі у січні пов’язані з тим, що в автодилерів залишилося багато автомобілів минулого року випуску. У них завдання продати їх якомога швидше, тому на машини зараз видають дуже вигідні умови – знижки, різноманітні акції», – розповідає Сергій Матусяк.

Такою січневою акцією скористалася киянка Олена. Продавши попередню іномарку, вона придбала хетчбек однієї з японських фірм. І скористалася знижкою – понад тисяча євро.

«Потрапили в період, коли був розпродаж машин 2011 року випуску. Взагалі знижки залежать від вартості машини – від 600 євро десь до 2 з половиною, чим дорожча машина – тим більша знижка», – розповіла Олена.

Продажі, порівняно з 2011 роком, дійсно суттєво зросили, але їм ще дуже далеко до докризових показників, зауважують економісти. Наприклад, у січні 2008 українці купили 47 тисяч автівок, а в січні 2012 – втричі менше.

Чи є це свідченням поліпшення економічної ситуації в Україні?

Водночас зростання продажів авто все ж свідчить про часткове поліпшення економічної ситуації в країні, стверджує економіст Олександр Жолудь. «Ми маємо певне покращення. Є і зростання ВВП, і зростання доходів, наприклад, зарплат. Як обраховує Державна служба статистики, зарплати зросли на 18%. Прибутки зросли, відповідно, і купівля зростає. Також банки починають потроху виходити з пропозиціями автокредитування, що зникло одразу після кризи, і це відповідно також дозволяє продавати більше автівок, ніж торік», – зазначає Олександр Жолудь.

Але висновки Олександра Жолудя поділяють не всі українські експерти. Зокрема, колишній міністр фінансів Віктор Пинзеник стверджує, що в українській економіці спостерігаються симптоми, подібні до грецьких. Про це він сказав в ефірі одного з українських телеканалів. На думку Пинзеника, країна стикається з неможливістю обслуговувати старі борги. Водночас зростають ризики для обмінного курсу. Також залишається не оздоровленою банківська сфера.

Кількість придбаних нових легкових автомобілів в Україні торік становила 216 тисяч (це на третину більше, ніж позаминулого). Водночас в останньому докризовому, 2008-му, році українці придбали понад 600 тисяч авто.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG