Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС можуть відмовитися від Європейської програми допомоги найбіднішим


Дискусії тривають. Але, наразі ще на два роки програма отримала «зелене світло»
Дискусії тривають. Але, наразі ще на два роки програма отримала «зелене світло»
Брюссель – Громадяни країн європейської співдружності, що живуть за межею бідності, тривожать депутатів Європарламенту. Але виглядає, що тільки їх. Німеччина й деякі інші держави ЄС заявили, що після 2013 року більше не хочуть чути про існування загальноєвропейської програми допомоги найбіднішим. Проте півмільярда євро на ці потреби все ж були виділені Європарламентом. Депутати обіцяють тиснути на уряди країн-членів, щоб і через два роки фонди для нужденних продовжували свою благодійну місію.

Вже понад рік точаться дискусії про те, потрібна чи ні Європейська програма допомоги найбіднішим. Спочатку йшлося про розподіл надлишків продуктів сільського господарства. Нині до них додаються ще й інші товари, які Євросоюз скуповує для подальшого розповсюдження через так звані «харчові банки», які у тій чи іншій формі діють у кожній країні співдружності. Але нещодавно на запит Німеччини Європейський суд проаналізував ситуацію і знайшов у цій програмі деякі юридичні хиби.

Офіційний Берлін одразу скористався нагодою і заявив, що соціальні проблеми не входять до компетенції Євросоюзу, а повинні вирішуватися на місцях, тобто, силами регіонів.

До цієї позиції швидко приєдналися шведи, британці, чехи та ще деякі інші представники об’єднаної Європи. Вони вимагають закриття програми, однак Єврокомісія й парламент Євросоюзу доклали всіх зусиль, щоб домогтися продовження допомогової ініціативи. Тоді Німеччина зробила незначну поступку, сказавши: «...гаразд, але тільки до 2013 року».

Євродепутати ще тиснутимуть

Євродепутат від Франції Сільві Ґуляр висловила переконання, що підхід німців та інших держав дуже небезпечний.

«Я думаю, що це все ж дуже груба помилка – залишати Євросоюзові тільки роль «тата з паском», тобто роль інституції, яка пред’являє лише плани суворих заощаджень, – каже вона. – Хибною буде думка, що безпекою та підтримкою найбідніших представників нашого суспільства має займатися тільки регіональна влада».

Такої думки притримується не лише ця представниця фракції Альянсу лібералів та демократів. Депутати практично всіх політичних груп Європарламенту мають намір далі тиснути на керівництва країн Євросоюзу, щоб вони погодилися продовжити й через два роки Європейську програму допомоги найбіднішим. Вони кажуть, що нинішня економічна й фінансова криза в об’єднаній Європі ще погіршить становище незаможних громадян. До того ж, держави ЄС, які нині змушені жити у режимі суворих заощаджень, якраз мали б радіти тому, що Євросоюз їм подає руку у справі боротьби з бідністю.

Наразі ще на два роки програма отримала «зелене світло», тож 500 мільйонів євро на рік ще надходитимуть у формі харчів для 18 мільйонів європейців, що живуть за межею бідності. Щодо можливого продовження цієї програми після 2013 року, у європейських державах розпочнуть нові консультації наприкінці цього року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG