Доступність посилання

ТОП новини

Проблеми пенсіонерів. Влада не справляється – Сушкевич


Влада скорочує кількість соціальних установ, які можуть допомагати пенсіонерам
Влада скорочує кількість соціальних установ, які можуть допомагати пенсіонерам
Кожен п’ятий українець – людина похилого віку. Більшість із них, за оцінками фахівців, не мають ні достатньої пенсії, ні належного соціального захисту. Щороку кількість літніх людей зростає, констатують експерти. Натомість українська влада скорочує кількість соціальних установ, які можуть допомагати пенсіонерам.

За офіційними даними, більшість українських пенсіонерів нині живуть на пенсію у розмірі до тисячі гривень.

«Я отримую 950 гривень. Сьогодні я якраз сплатила усі комунальні послуги – і вийшло 335 гривень. В усіх постановах написано, що пенсіонери не будуть платити комунальних платежів більш ніж 10% від пенсії. А плачу я більш ніж третину. А ще ліки. Продукти», – розповідає киянка Ніна Андріївна.

«Ми не просто не покращуємо ситуацію»

Шоста частина усіх літніх людей України – самотні люди. Проте кількість соціальних установ, працівники яких мають допомагати одиноким пенсіонерам уряд скорочує, констатує голова парламентського комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, депутат-б’ютівець Валерій Сушкевич.

Тільки за останні два роки збільшилась кількість людей поважного віку на 2%
Валерій Сушкевич

«Тільки за останні два роки збільшилась кількість літніх людей на 2%. При цьому на 2,2% зменшилась кількість установ, які займаються соціальним обслуговуванням цих людей. Ми не просто не покращуємо ситуацію. Я відверто кажу, що сьогодні влада не справляється з цією ситуацію. Більше того, зменшилася кількість людей, які обслуговуються у соціальних установах на 3,4%», – наголосив Валерій Сушкевич.

Якість життя – основна проблема

У Міністерстві соціальної політики України визнають, що люди похилого віку досі мають низку проблем, починаючи від матеріального забезпечення і закінчуючи працевлаштуванням.

«Якість життя – це основна проблема, яка має бути на сьогодні вирішена. Ми у цьому році плануємо розширити наші адміністративні послуги, послуги соціальної підтримки аж до сільського рівня. Це буде зроблено вперше в Україні. Ми хочемо відкрити сільські центри і наблизити таким чином послуги до людей», – каже директор департаменту стратегічного планування Міністерства соцполітики Ольга Крентовська.

За прогнозами Фонду народонаселення ООН в Україні, до 2050 року кількість людей похилого віку збільшиться вдвічі. Тоді у світі буде понад 2 мільярди пенсіонерів.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG