Доступність посилання

ТОП новини

Суд у Страсбурзі зобов’язав Україну виплатити 28 тисяч євро за трьома позовами


Європейський суд із прав людини оголосив вердикти, згідно з якими уряд України має виплатити 28 тисяч євро за трьома позовними заявами громадян цієї країни. Про це йдеться в прес-релізі суду.

У першому позові Михайло Бєляєв та Олександр Дігтяр поскаржилися на умови утримання в камері попереднього ув’язнення в Україні, де вони перебували в період з 2002 по 2004 роки. Згодом їх засудили до довічного ув’язнення. За словами позивачів, влада порушила статтю 8 (право на особисте та сімейне життя) і статтю 34 (право на подання індивідуальної скарги) Європейської конвенції про захист прав людини та основних свобод.

Позивачі заявили, що працівники в’язниці читали їхні листи, що надсилалися до різних міжнародних інститутів, і переконували відмовитися від подання позову до Страсбурзького суду у 2009 році.

Суд ухвалив, що українська влада порушила статтю 3 (заборона тортур і нелюдського й такого, що принижує гідність, поводження) і статтю 8 конвенції. За рішенням суду, уряд України має виплатити кожному позивачеві по 7 тисяч євро як компенсацію моральної шкоди.

У другому позові українка Ярослава Концевич поскаржилася на владу України, яка виселила її разом із чотирма дітьми з квартири в 1997 році за несплату боргу. Суд зробив висновок, що влада України порушила статтю 6 конвенції (право на справедливий судовий розгляд), статтю 8 (право на особисте та сімейне життя), а також статтю 1 протоколу 1 (захист власності). Суд зобов’язав керівництво України заплатити позивачеві 8 тисяч євро як компенсацію моральної шкоди.

У третьому позові українець Сергій Яценко звинуватив владу України в тому, що його били, погрожували зґвалтуванням, роздягали догола й заковували в наручники в поліцейському відділку в 1997 році. Європейський суд із прав людини визнав, що уряд України порушив статтю 3 конвенції, та зобов’язав владу виплатити позивачеві 6 тисяч євро як компенсацію моральної шкоди.
XS
SM
MD
LG