Доступність посилання

ТОП новини

Кампанія приготувань до шотландського референдуму про незалежність почалася


Перший міністр Шотландії Алекс Салмонд
Перший міністр Шотландії Алекс Салмонд
Лондон Британський прем’єр-міністр Дейвід Камерон закликав Шотландію «раз і назавжди» вирішити, чи вона хоче бути окремою державою, чи залишатися у складі Сполученого Королівства з Англією, Вельсом та Північною Ірландією. Референдум із питанням про шотландську незалежність може відбутися 2014 року, але агітаційна кампанія, чи радше дискусія у британському суспільстві, вже почалася і зараз набирає розмаху.

Як це не дивно, але досі у Британії про можливе відокремлення Шотландії переважно говорили саме прихильники шотландської незалежності.

Шотландська національна партія перемогла на місцевих виборах навесні минулого року, здобувши більшість у шотландському парламенті в Единбурзі, і майже одразу проголосила багаторічні приготування до референдуму про незалежність.

Цього тижня фактичний шотландський керівник, хоч і з обмеженими повноваженнями, Алекс Салмонд побував у Лондоні з агітаційною поїздкою.

«Одним із ключових проявів поваги до Шотландії є визнання того факту, що вже минули часи, коли парламент у Вестмінстері і вестмінстерський уряд вказували Шотландії, що робити», – заявив лідер Шотландської національної партії, яка проголосила незалежність Шотландії своїм програмним завданням.

Черга сказати слово Лондону

Приїхавши у четвер до Единбурга, британський прем’єр, англієць Дейвід Камерон усіляко намагався виявити свою повагу до шотландців.

«Звичайно, Шотландія здатна самостійно вести свої справи, і Англія здатна це робити також», – такими були його перші слова. Але решту промови Дейвід Камерон присвятив переконуванням Шотландії у потребі зберегти британське Сполучене Королівство.

«Сполучене Королівство не є одномовним, одного відтінку, чи мінімалістським, а є багатонаціоальним, багатокультурним і сучасним в усіх відношеннях. Наше Сполучене Королівство засноване на міцності нашої конституційної монархії, парламентської демократії і верховенства закону», – наголосив Дейвід Камерон в Единбурзі.

Він також говорив про готовність розвивати самоврядування Шотландії, яка за 300 років союзу з Лондоном зберегла і свою унікальну систему судочинства, і власну систему освіти, і навіть право друкувати гроші місцевого зразка. Шотландці вже зараз вирішують багато власних справ у своєму парламенті.

Результати опитування громадської думки у Шотландії свідчать, що тепер за повну незалежність готові проголосувати лише близько третини шотландців.

За кілька років, які залишилися до запланованого референдуму, шотландські самостійники будуть працювати над тим, щоб ця кількість збільшилася.

Прихильники збереження Сполученого Королівства також сподіваються, що мають час на переконування у протилежному.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG