Доступність посилання

ТОП новини

Підозри про корупцію – причина відходу президента Німеччини


Крістіана Вульфа звинувачують у незаконному отриманні кредиту ще до посади президента
Крістіана Вульфа звинувачують у незаконному отриманні кредиту ще до посади президента
Прага – Канцлер Німеччини Анґела Меркель заявила у п’ятницю про необхідність консультацій з лідерами всіх політичних партій з метою узгодити кандидатури на посаду нового президента країни, якого обирає за конституцією парламентарі і представники федеральних земель. Це стало необхідним після оголошення чинним президентом Німеччини Крістіаном Вульфом про свій добровільний відхід з посади у зв’язку з отриманням ним кредиту на пільгових умовах у 2008 році під час прем’єрства в землі Нижня Саксонія. Вульф був людиною канцлера Меркель, і цей скандал став безпрецедентним ударом по правлячій коаліції в Берліні.

Під тиском скандалу про корупцію у короткій трансляції зі свого офісу в Берліні в п’ятницю Крістіан Вульф сказав, що він зробив помилку, але діяв завжди у рамках закону. Він також зауважив, що звинувачення його у корупції спричинили падіння довіри до президента серед німців, що робить продовження його політичної кар’єри на цій посаді неможливим.

У центрі цього скандалу, який називають чи не найгучнішим у політичному житті Німеччини за час після Другої світової війни, звинувачення Вульфа у тому, що він проявив корисливий інтерес у 2008 році до кредиту в півмільйона євро від дружини відомого бізнесмена. Відсоток цього кредиту був нижчий, аніж зазвичай у німецькому комерційному банку на той час.

У своєму зверненні Крістіан Вульф зазначив, що скандал зробив виконання ним обов’язків глави держави неможливим. «Події останніх тижнів і днів показали, що довір’я німецького народу і моє становище як президента неухильно погіршувалося. З цих міркувань я не бачу більше для себе можливості обіймати цю посаду. Ось чому я сьогодні оголошую про свою відставку з посади федерального президента», – сказав він.

Це удар по канцлеру Ангелі Меркель

Крістіан Вульф оголосив про відставку через день після офіційного подання прокурора Ганновера (Нижня Саксонія) до Бундестагу про зняття посадової недоторканності від судового переслідування президента Німеччини. Цей крок називають сьогодні безпрецедентним за всю післявоєнну історію країни. Комітет Бундестагу з парламентського імунітету, як очікували, мав розглянути цей позов до кінця лютого.

Роль президента Німеччини переважно церемоніальна, але все ж аналітики кажуть, що відставка Вульфа створює серйозні політичні труднощі для канцлера Анґели Меркель, яка з боку своєї країни намагається врегулювати складну боргову кризу у єврозоні (а це 17 країн).

Меркель скасувала свій візит до Італії, щоб зайнятися президентською кризою, і заявила, що прийняла відставку Крістіана Вульфа з «розумінням, але й із жалем». «Крістіан Вульф за час свого перебування на посаді спрямовував всю свою енергію на благо модерної і відкритої Німеччини, – зауважила вона. – Він пропонував нам важливі імпульси і ясно давав зрозуміти, що сила держави у її різноманітті».

Анґела Меркель домоглася, щоб її союзник із Християнського демократичного союзу, Крістіан Вульф, був призначений на посаду президента, і це сталося у 2010 році.

Спеціальне засідання, Федеральні збори, із числа депутатів нижньої палати парламенту, Бундестагу, та представників усіх 16 земель Німеччини повинне обрати нового президента упродовж 30 днів. До того часу його обов’язки виконуватиме глава Бундесрату, верхньої палати парламенту, Горст Зеєгофер.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG