Доступність посилання

ТОП новини

«Mene Tekel» – міжнародний фестиваль проти тоталітаризму у Празі


Прага – У неділю, 19 лютого, в Празі відкривається 6-й міжнародний фестиваль проти тоталітаризму «Mеne Tekel». Назва фестивалю «Mene Tekel» походить від перших слів однієї біблійної притчі, які означають пересторогу, попередження. «Порахуй, зваж і покарай усі злодіяння»: таємничий напис Mene Tekel» появився на стіні храму Соломона в Єрусалимі, яким пророк Данило застерігав деспотичного короля Балтазара, що зло обов’язково буде покараним. Ці слова взяли як заклик організатори фестивалю «Mene Tekel» – не забувати злочинів проти людства, назвати всіх, хто його скоїв.

Інститут вивчення злочинів тоталітарних режимів – одна з перших інституцій, які зродились у Чеській Республіці після демократичної «оксамитної» революції. Саме ця установа разом із чеською Конфедерацією політичних в’язнів, моральним гарантом усього проекту, і празьким Карловим університетом вже шостий рік організовують міжнародний фестиваль проти тоталітаризму, зла й насильства «Mene Tekel».

Мета фестивалю – розповісти правду про злочинні тоталітарні режими – нацизм і комунізм, наблизити минуле до сучасників, щоб навчити їх відповідальності перед майбутнім.

Знати історію, щоб не допустити наступу тоталітаризму

Із часом до чеської ініціативи приєднались історики, інтелектуали, громадські й політичні діячі з Польщі, Угорщини, Словаччини, Болгарії, Румунії, країн Балтії. Програма розрахована на кілька днів й охоплює всі вікові групи – від школярів, для яких готуються спеціальні виставки і бесіди зі свідками минулих подій, до, так би мовити, «дорослих» акцій – це наукові конференції, перегляди фільмів чи, наприклад, театралізовані реконструкції страхітливих судових процесів і розправ доби комунізму.

Один із організаторів фестивалю Ян Ржежіха розповів Радіо Свобода : «Тема цьогорічного фестивалю – «Армія й тоталітаризм». Стосовно тем поза Чехією, то на попередніх фестивалях ми розповідали про наших сусідів – пострадянські держави Угорщину, Польщу, колишню НДР, які також стогнали під ярмом комунізму в руках Москви, говорили також про окуповані колишнім Радянським Союзом Білорусь, Балтійські держави, Україну».

Серед цьогорічних акцій – показ документальної стрічки «Жінки в радянських ГУЛАГах», мистецька виставка «Непохитна мужність» – про переслідування інакодумців у сучасному Китаї, чи виставка письмових праць школярів на теми тоталітаризму. Будуть також музичні вечори, а в програмі Дня Австрії на фестивалі «Mene Tekel» покажуть документальну стрічку «Втрачені життя – австрійки в радянському ГУЛАГу».

Злочини комунізму в Україні – у планах майбутнього «Mene Tekel»

На жаль, у програмі цьогорічного фестивалю Україна не представлена, хоча саме до України звернені майбутні плани, каже Ян Ржежіха.

«Наступного року ми думаємо саме про Україну, адже Україна, як ми знаємо, прожила дуже тяжкі часи – часи Голодомору 30-х років минулого століття та й перед війною там діялись справді дуже страшні речі. А про це мало знають в сучасній цивілізованій Європі. Цій темі ми хочемо присвятити належну увагу, Україна того заслуговує, адже це неймовірні страждання, які ці люди там пережили», – захначив Ржежіха.

На думку організаторів фестивалю «Mene Tekel», порушення прав людини в низці країн відбуваються за тихої згоди багатьох у так званих «демократичних країнах». Сучасники винні у злочинах проти людства, оскільки про них знають, але достатньо про це не попереджають. Саме це є одним з головних послань фестивалю.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG