Доступність посилання

ТОП новини

Твори Пінзеля виставлять у Луврі, а французьких імпресіоністів – у Львові


Львів – Цей рік буде багатим не лише на французькі культурні події в Україні. Українську культуру також представлятимуть французам. У Луврі презентуватимуть скульптури відомого українського митця 18-го століття Івана-Георгія Пінзеля, а в Україну привезуть 60 картин французьких імпресіоністів. Про такі культурні плани поміж двома країнами розповів у Львові посол Франції в Україні Ален Ремі.

Розмови про виставку скульптур унікального майстра Івана-Георгія Пінзеля у Луврі, про те, що Франція ознайомиться з Україною XVIII століття, тривають останні три роки. Натомість шедеври барокового скульптора Галичини донині так і не реставрували і ніколи у Луврі не виставили б твори Пінзеля, якби французька сторона не погодилась профінансувати виставку, транспортування творів і реставраційні роботи.

Іван-Георгій (Іоан-Георг, Йоганн-Ґеорґ, Ян-Єжи) Пінзель досі залишається загадковим митцем, і його дерев’яній скульптурі немає рівних у Східній Європі. Тому для Європи, зокрема Франції, цей майстер є феноменом у мистецтві.

Наприкінці листопада цього року 20 творів Пінзеля виставлять у каплиці короля Франції Людовіка XIV, яка входить у палацовий комплекс Лувру. Відібрали кращі скульптури з музеїв Львова, Івано-Франківська і Тернополя.

Перевозитимуть твори вже через місяць. На рік Лувр приймає близько восьми з половиною мільйонів відвідувачів. Відтак із творами галицького скульптора ознайомиться дуже багато людей, наголосив посол Франції в Україні Ален Ремі.

«На сьогодні немає труднощів щодо організації виставки. Треба тільки визначити дату виставки, знайти перевізника, вантажівки й оформити страхування. Графік Лувру є досить насиченим, бо там проводиться дуже багато виставок, тому треба було чітко визначити дату, коли можна виставляти ці твори», каже посол.

Культура – найкраща промоція для держави

Близько півмільйона євро виділяє Франція щороку з бюджету для представлення французької культури в Україні. Щороку у Львові, Харкові, Києві відбуваються десятки культурних заходів: мистецькі виставки, кінофестивалі, літературні зустрічі, концерти, кілька років працює французький центр.

Водночас Україна на такі цілі взагалі не передбачає коштів. Тому українська культура для європейців майже не відома.

На запитання Радіо Свобода, чому Франція не шкодує грошей на представлення своєї культури у світі, французький посол відповів: «Франція гордиться своєю історією і культурою, тому ми вважаємо пріоритетом представляти французьку культуру, мову в Україні і світі. Франція та Україна мають спільну історію і важливою є співпраця в різних галузях, щоб відкривати Україні Францію і Францію – Україні. Пінзеля представлятимемо у Франці, а 60 картин французьких імпресіоністів представимо восени в Україні».

Цього року вперше літературний фестиваль у Франції буде присвячений сучасним українським письменникам. Знову ж за фінансової підтримки з боку французької сторони.

Однак посол Франції зауважив, що передусім Україна мала б бути зацікавлена у представленні української культури у світі. Бо це найкраща промоція для держави.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG