Доступність посилання

ТОП новини

Що поганого в лібералізації візового режиму?


Європейцям не варто боятися українців – експерт
Європейцям не варто боятися українців – експерт
Українські депутати мають намір боротися за спрощення візового режиму з Євросоюзом. Над цим питанням працюватимуть і провладні депутати, і опозиціонери, розповідає депутат з Партії регіонів. Між тим європейська сторона зазначає, що лібералізація візового режиму може негативно вплинути на Україну. Експерти ж запевняють, що відкриті кордони – завжди плюс.

Українські та європейські депутати cтворили політичний клуб, у рамках якого обговорюються питання з євроінтеграції. Українці зараз мають чимало проблем із візами до Європи – їх вирішуватимуть у рамках клубу, розповідає депутат-регіонал Ірина Бережна.

«Ви можете писати нам на електронну пошту, в соціальні мережі, кожну заяву ми обробимо та зробимо запит до наших колег у Європарламенті. Вони ж мають уповноваження звернутися до відповідних установ у Європі. Це сигнал, на який обов’язково відреагують», – зазначає Ірина Бережна.

Лібералізація візового режиму може погано вплинути на Україну?

Депутат Європейського парламенту Олександр Мірський зауважує, що лібералізація візового режиму з ЄС може погано вплинути в першу чергу на українську державу. До такого кроку потрібно бути готовими, запевняє євродепутат.

«Що лякає? Європейські країни можуть боятися напливу. Українці, що потрапили за кордон, дуже активні. Якщо буде нечітко сформульований закон щодо віз, кількість тих, хто переїде до Європи, не можна буде контролювати. Перед тим, як відкривати кордони, ви маєте наблизити умови проживання в Україні до європейських. У іншому випадку ви втратите найактивнішу частину населення, а разом з ними – гроші в бюджет та перспективу», – каже Олександр Мірський.

Європейцям не варто боятися українських емігрантів – експерт

Однак, експерт з питань міграції Олена Малиновська не погоджується з думкою євродепутата.

«Вільне пересування якраз скорочувало і бажання, і наміри, і реальні переїзди. Якщо людина має можливість купувати квиток не в один кінець, то вона має намір повернутися. В минулому році провели дослідження. Міграційний потенціал України, тобто трудова міграція та еміграція в Шенгенську зону оцінюють приблизно в 500 тисяч. Це ті, хто хотіли би і дійсно поїдуть», – розповіла Малиновська.

Між тим, європейцям не варто боятися українців, бо візи лише відкриють можливості для туристичних та ділових поїздок. А ті, хто мають на меті виїхати до Європи, і без лібералізації візового режиму виїдуть, запевняє експерт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG