Доступність посилання

ТОП новини

Польща вимагає знизити ціну російського газу


Польське нафтогазове підприємство PGNiG офіційно повідомило про передачу до міжнародного арбітражного суду в Стокгольмі позову проти російських компаній «Газпром» і «Газпром-Експорт». Ідеться про «зміну умов формування цін у довгостроковому контракті на постачання газу, який був підписаний 1996 року». Про це повідомляє кореспондент Радіо Свобода з Варшави.

До моменту завершення процесу позивач відмовляється повідомляти деталі позову, але відомо, що йдеться про вимогу знизити для Польщі ціну російського газу, які Варшава вважає завищеними.

Зараз Польське нафтогазове підприємство платить «Газпромові» приблизно 500 доларів за тисячу кубометрів газу. Водночас середня ціна для європейських імпортерів на 100 доларів нижча.

Польща, яка після Німеччини та Італії є в ЄС третім за обсягом імпортером російського газу, близько року намагалася переконати «Газпром» знизити ціну. Російський концерн вдався до цього кроку щодо німецьких, французьких і словацьких партнерів, але для поляків ціна залишилася попередньою.

Якщо арбітраж стане на бік Варшави, то «Газпромові» доведеться знизити ціну газу для Польщі з квітня 2011 року і повернути сотні мільйонів доларів. Чинний контракт Польського нафтогазового підприємства з «Газпромом» укладений до 2022 року.
XS
SM
MD
LG