Доступність посилання

ТОП новини

В Інгушетії вшанували роковини депортації 1944 року, в Чечні ні


В Інгушетії на Північному Кавказі в Росії сьогодні вшанували роковини сталінської депортації 1944 року, коли сотні тисяч інгушів і чеченців примусово виселили до Середньої Азії, звинувативши цілі народи в співпраці з нацистською Німеччиною.

У мечетях і на цвинтарях відбулися жалобні молебні, в найбільшому місті Назрані відбувся мітинг біля меморіального комплексу пам’яті жертв політичних репресій.

Тим часом у сусідній Чечні День пам’яті жертв депортації перенесли на 10 травня розпорядженням голови цієї республіки Рамзана Кадирова. Сьогодні, 23 лютого, там святкували День захисника Вітчизни, що в Росії є офіційним святом і вихідним днем.

Депортація всіх інгушів і чеченців була здійснена з 23 лютого до 9 березня 1944 року. За оцінками, тоді депортували до 650 тисяч людей. Десятки тисяч із них, а, за деякими даними, до половини загинули в тяжких умовах самої депортації і життя на новому місці. 1957 року, вже після смерті Сталіна, тодішнє радянське керівництво визнало, що депортовані не винні в зраді, і дозволило повертатися на Батьківщину.
XS
SM
MD
LG