Доступність посилання

ТОП новини

Ювілей Дніпропетровщини – свято чи ні?


Дніпропетровськ – У п’ятницю Дніпропетровщина офіційними та розважальними заходами відзначатиме 80-річчя створення області. В урочистостях, як очікується, візьме участь Президент України Віктор Янукович. Тим часом частина істориків та громадських активістів висловлюється з пересторогами щодо святкувань: 1932 рік – рік заснування області, нагадують вони, був роком початку Голодомору.

Комунальники демонструють ентузіазм – миють, чистять, фарбують, лагодять… Через візит Віктора Януковича і ювілей області черга дійшла навіть до парканів та зупинок у віддаленому районі, вони не бачили ремонту понад десятиліття. За дивним збігом обставин, усі роботи – вздовж маршруту руху президентського кортежу. Вибоїни на дорозі спішно заклали. Комунальники не приховують: у відлигу, коли все тане, такий «ремонт» простоїть недовго.

«Це копійчана справа, це не асфальтування. Президент приїздить», – кажуть працівники комунальної служби.

До ювілею області влада готувалась кілька місяців. В облдержадміністрації заявили: урочистості «пройдуть на високому рівні в усіх населених пунктах». Виставки, конкурси, видання книжок, яких чекали роками, зйомки документальних фільмів і навіть спортивні змагання – все відбувалось під знаком ювілею. Наразі із 80-річчям область привітала низка українських урядовців, кілька послів, а також глава РПЦ Кирил. Президент Віктор Янукович, як очікується, візьме участь у головних урочистостях в Оперному театрі та вручить державні нагороди.

До істориків не дослухались

А втім, історики досить стримано ставляться до гучних ювілейних святкувань. Нагадують: офіційним «днем народження» Дніпропетровської області вважається 27 лютого 1932 року, коли ЦВК СРСР спецпостановою затвердив створення на території Україні 5 областей: Київської, Харківської, Вінницької, Одеської та Дніпропетровської. Все робилось для того, щоб легше було керувати, зокрема, й продзаготівлями на місцях. Нагадують також про те, що 1932 рік – рік заснування області – був роком початку Голодомору.

«До того моменту вся Україна була поділена на райони. Був районний поділ. Області ж були створені для того, щоб було зручніше керувати, адже з Харкова керувати 334-ма районами було дуже складно, зокрема, зручніше проводити хлібозаготівельну кампанію», – зазначає старший науковий співробітник Дніпропетровського історичного музею Людмила Маркова.

Невдоволення гучними святкуваннями ювілею області висловлюють в опозиції.

«Ну давайте тоді святкувати й річницю утворення Катеринославської губернії… А я думаю, що правильніше святкувати утворення Кодацької і Самарської паланок Війська Запорозького низового. Просто нашим чиновникам легше, комфортніше і зрозуміліше починати свій адміністративний родовід від радянських часів. Але завдання істориків – проводити роз’яснювальну роботу», – зазначив Радіо Свобода керівник міського осередку ВО «Свобода», координатор громадської організації ГРАД Андрій Денисенко.

2007 року, за президентства Віктора Ющенка, Дніпропетровщина відзначала 75-річчя свого утворення теж із помпою: у містах та районах організовували концерти, конкурси, виставки та автопробіги.

27 лютого 1932 року на базі 5 округів губернії утворили Дніпропетровську область. До її складу входили 54 адміністративні одиниці – 4 міста та 50 районів. Пізніше, 1938 та 1939 років, частина території Дніпропетровської області увійшла до складу новостворених Запорізької, Миколаївської та Кіровоградської областей.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG