Доступність посилання

ТОП новини

У Криму поминають муфтія, убитого революційними матросами


Номан Челебіджихан
Номан Челебіджихан
Сімферополь – У кримських мечетях у п’ятницю пройшли поминальні намази за муфтієм Криму, Польщі, Білорусі і Литви, головою першого Курултаю кримських татар, видатним кримськотатарським поетом і прозаїком Номаном Челебіджиханом. 33-літнього муфтія, вперше з ханських часів обраного всіма мусульманами Криму, 23 лютого 1918 року убили революційні матроси.

Традиційна п’ятнична молитва 24 лютого в кримських мечетях довша, ніж зазвичай. На всьому Кримському півострові, читаючи Священний Коран, поминали Номана Челебіджихана.

У 32-річному віці його, вже відомого на той час поета, письменника, публіциста і громадського діяча, обрали муфтієм Криму, духовну владу якого визнали також мусульмани Польщі, Білорусі і Литви. Згодом він став і головою Кримського мусульманського виконавчого комітету, який потім перебрав на себе обов’язки уряду проголошеної на першому Курултаї кримських татар Кримської Народної Республіки.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв в інтерв’ю Радіо Свобода кілька років тому сказав, що постать Челебіджихана одночасно співмірна з такими діячами української історії, як Павло Чубинський, Михайло Грушевський, Степан Бандера і Митрополит Андрей Шептицький, разом узятими. За словами лідера Меджлісу, Челебіджихан – найбільш шанована кримськими татарам історична особа.

Людина, яка бажала процвітання всім кримчанам

Саме з Номаном Челебіджиханом було пов’язано формування на початку 20-го століття кримськотатарського народу як єдиної нації, саме він став автором національного гімну кримських татар – «Ант еткенмен!» («Я поклявся!»).

«Я поклявся, що помру за свій народ! Що мені смерть, якщо не зможу сльози і горе народне подолати? Навіщо мені таке життя, адже надійде час і доведеться перед Всевишнім за нього тримати відповідь» – слова національного гімну стали пророчими для його автора.

У січні 1918 року матроські і червоногвардійські загони зайняли столицю Криму – Сімферополь. Багато діячів кримськотатарського руху були вимушені емігрувати до Туреччини, але Челебіджихан, який сповідував традиційні для мусульманина погляди покірності долі («кисмет»), залишився у Сімферополі. Муфтія заарештували і доставили до Севастополя.

У ніч на 23 лютого до севастопольської в’язниці увірвалася група матросів-більшовиків. Муфтія розстріляли і вже мертвого били прикладами і камінням по голові. Потім тіло Челебіджихана разом з тілами ще сотень убитих революціонери викинули в море.

Заступник голови Духовного управління мусульман Криму аджі Айдер Ісмаїлов каже, що для кримських татар це була величезна втрата. «Всі мусульмани досі з повагою і визнанням шанують його пам’ять. Сьогодні зносяться молитви до Творця – ми читаємо за Челебіджихана Коран і поминаємо його», – наголосив аджі Айдер Ісмаїлов.

Він також нагадав слова Номана Челебіджихана, які той виголосив на першому Курултаї: «Народи Криму є прекрасним букетом, і для кожного народу необхідні рівні права та умови, бо нам йти рука об руку». Саме тому, каже заступник муфтія аджі Айдер-ефенді, Духовне управління мусульман Криму закликало всіх кримчан віддати данину пам’яті «людині, яка бажала процвітання всього півострова і суспільства».

Владні структури на заклик Муфтіяту не відгукнулися.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG