Доступність посилання

ТОП новини

Політик громадянської війни


Путін – справжній політик громадянської війни, який не приховує ненависті до тих, хто його не підтримує
Путін – справжній політик громадянської війни, який не приховує ненависті до тих, хто його не підтримує
Поява Володимира Путіна на мітингу в Лужниках – мабуть, перший серйозний результат, якого домоглися учасники протестів на Болотній площі та проспекті Сахарова в Москві. Щоб не говорила російська влада про свою байдужість до цих людей, про те, що вони представляють аж ніяк не всю Росію, а незначну меншість громадян цієї країни, що «справжня Росія» збирається в Лужниках, – а все ж без мітингів опозиції ніяких Лужників б і зовсім не було.

Російська влада змушена реагувати на пробудження суспільства. І коли Путін виступає на мітингу або коли Медведєв зустрічається з лідерами незареєстрованих політичних партій і вислуховує Бориса Нємцова і Володимира Рижкова, то це просто тому, що влада боїться своїх співвітчизників.

Боїться – і змінюється. Але змінюється зовсім не так, як диктує здоровий глузд.

Володимир Путін всі роки свого перебування при владі не був політиком. Він був чиновником, який отримав владу з рук першого президента Росії Бориса Єльцина. А далі була вже тільки декорація.

Які там мітинги, яке спілкування з народом? Щорічна пряма телевізійна лінія з ретельно підібраними людьми і заздалегідь запропонованими питаннями. Щорічна прес-конференція в Кремлі, на якій регіональні журналістки мало не свідомість втрачали від одного тільки погляду президента. І все.

Путін змушений був вийти на мітинг приблизно так само, як змушені були виходити наприкінці 1980-х комуністичні функціонери, які теж перетворювалися на політиків під впливом потужного руху «неформалів».

Інше питання, що, ставши з чиновника політиком, Путін виявився зовсім не лідером усіх росіян. Національним лідером він міг бути тільки тоді, коли був упевнений в практично одностайній підтримці суспільства, коли його рейтинг зашкалював і не було сили, здатної кинути йому виклик і вивести на вулиці Москви хоча б кілька сотень людей. Сьогодні все інакше.

І Путін – справжній політик громадянської війни, який не приховує ненависті до тих, хто його не підтримує. Коли російський прем’єр читає зігнаним в Лужники співгромадянам лермонтовськe «Бородіно», він нібито порівнює сотні тисяч людей, які не бажають його повернення в Кремль, з окупантами країни.

І виникає питання: невже в окупанти будуть автоматично зараховані не тільки ті, хто ходить на мітинги опозиції, але й ті, хто проголосує проти Володимира Путіна на президентських виборах? І як Путін збирається керувати такою кількістю «окупантів»?

Віталій Портников – журналіст Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

XS
SM
MD
LG