Доступність посилання

ТОП новини

Намір уряду Польщі спорудити АЕС викликав активні протести


Варшава – Полякам не уникнути атомної енергетики. Уряд Польщі заявляє, що буде рішуче реалізовувати програму спорудження першої в країні АЕС. Як твердить офіційна Варшава, саме атомна енергія допоможе Польщі уникнути пробем з енерогопостачанням у майбутньому. Натомість поляки, які мешкають у регіоні, де планується будівництво АЕС, не поділяють думок уряду.

Під вигуки «Стоп атом!» та виття сирен відбувалася спеціальна сесія міськради у польському місті Кошалін. Місцеві жителі пікетували міськраду, тримаючи в руках плакати з гаслом «Чорнобиль-Фукусіма-Ґонскі». Кошалінські депутати розглядали питання про спорудження в їхньому регіоні першої в країні АЕС. Польський уряд як одне з можливих місць розташування атомної електростанції, вказав село Ґонскі, що розташоване неподалік Кошаліна – на узбережжі Балтійського моря.

Для місцевих жителів новина про бажання уряду спорудити АЕС у курортному регіоні прозвучала як грім серед ясного неба. Вже третій місяць поспіль вони проводять різноманітні акції протестів, вимагаючи від уряду, щоб той відмовився від своїх планів спорудження АЕС.

Одна з учасниць пікетування Кошалінської міськради, звертаючись до учасників акції протесту, сказала: «Атомна енергія – це енергія минулого, це те, чого не хочуть люди, чого не хоче суспільство, це загрожує нашому безпечному майбутньому, треба протестувати проти атому в Ґонсках, Мєльні чи деінде в Польщі».

Країні без АЕС не обійтися?

Польща не зможе уникнути атомної енергетики, оскілька саме вона спроможна задовольнити потреби поляків в електроенергії, що стрімко зростають. У цьому запевняють польські міністри.

Збіґнєв Кубацький, директор департаменту атомної енергетики в Міністерстві економіки, переконував у цьому Кошалінську міськраду.

«Економічні причини, що вплинули на створення програми, – це зростання попиту на електроенергію в певних секторах економіки, а також в цілому в нашій державі, – наголошує він. – Згідно з прогнозами, до 2030 року споживання електроенергії в Польщі зросте на 38 відсотків. А це дуже високий показник, що його ми прогнозуємо вже на найближчі роки».

Польща не зможе обійтися без АЕС ще й тому, каже Кубацький, що понад 50 відсотків устаткування традиційних електростанцій технологічно застаріло. Тож потрібна швидка і глибока модернізація енергетичного сектору, зазначає він.

Стосовно спорудження першої в країні АЕС польський уряд рішучий як ніколи раніше. Про це заявляє прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск.

«Інформація про скептичне ставлення до атомної енергії, що поширюється в деяких країнах ЄС, не впливає на нашу позицію. Тим більше, що, за даними польського Міністерства економіки, 16 держав Європейського Союзу мають намір продовжувати або так, як Польща, розпочати програму атомної енергетики», – сказав Туск.

Тим часом мешканці регіону, в якому планують спорудити АЕС, твердять, що готові вдаватися до найрізноманітніших форм протесту, щоб лише заблокувати атомні плани уряду.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG