Доступність посилання

ТОП новини

Несподівані прихильники Путіна – таджицькі мігранти


Таджицькі мігранти в Москві прийшли в посольство за документами
Таджицькі мігранти в Москві прийшли в посольство за документами
Популярне відео, герой якого, як стверджують, таджик за національністю, оспівує Володимира Путіна, насправді засвідчило, що в російського прем’єра і кандидата на президента є чимало щирих прихильників серед таджицької діаспори в Росії. З чим це пов’язано?

Від утисків поліції до експлуатації на роботі та нападів скінхедів – Каромат Шаріпов знає дуже добре про проблеми, з якими стикаються таджики у Росії. Як керівник московської організації, що допомагає мігрантам, він щодня чує подібні історії.

Водночас він вітає наміри Володимира Путіна втретє повернутися до Кремля. Портрет цього російського політика висить у нього в кабінеті. «Що я думаю про Путіна? Він людина слова і діла. Так просто», – говорить Шаріпов.

Таджицький активіст переконаний, що 90 відсотків таджиків у Росії підтримують Путіна. Опитувань з цього приводу ніхто не проводив, тому слова Шаріпова неможливо підтвердити. Але виглядає, що це схоже на правду.

За деякими офіційними підрахунками, в Росії живе 700 тисяч таджицьких громадян. За оцінкою Шаріпова, насправді ця цифра становить два мільйони.

Прихильність таджиків до Путіна може мати кілька причин. Частково це пов’язане з тим, що образ сильного лідера, який намагається створювати Путін, нагадує імідж багатьох правителів Середньої Азії.

Ба більше. Чимало таджиків працюють в Росії нелегально, тому їхня доля багато в чому залежить від доброї волі Кремля. Вразливість мігрантів стала очевидною восени минулого року, коли російська влада затримала сотні таджиків після арешту у Таджикистані двох пілотів, одного з них російського громадянина, за звинуваченнями у контрабанді.

Андрій Грозін, керівник відділу Середньої Азії в московському Інституті СНД, вважає, що одна з причин підтримки мігрантами Путіна – це їхня вразливість. «Вони на 100 відсотків залежні від влади, що засвідчила минулорічна криза з пілотами», – говорить оглядач.

На переказах заробітчан тримається таджицька економіка

Тоді мігранти побоювалися, що Росія піде на масову депортацію таджиків. Хоча цього не сталося, це могло б мати руйнівні наслідки для Таджикистану, адже перекази заробітчан становлять близько половини від ВВП країни.

Підтримка російської влади виявляється ще у тому, що журналісти помітили на мітингах на підтримку Володимира Путіна багато таджиків.

33-річний таджицький мігрант Сіроджиддін працює на будівельних майданчиках Москви вже кілька років без документів. Його підтримка Путіна, як виглядає, прагматична. «Мені не потрібно візи, щоб працювати. З усіх політичних партій і кандидатів, я думаю, Путін – найдостойніший», – говорить чоловік.

Інші кандидати на президента Росії, серед яких лідер комуністів Геннадій Зюганов та лідер ЛДПР Володимир Жириновський, мало що зробили, щоб здобути прихильність мігрантів з Середньої Азії. А мільярдер Михайло Прохоров взагалі пропонує запровадити візи для таджицьких заробітчан.

Алішер Усманов приїхав до Росії на заробітки цього місяця. Він думає, що лише Путін може попередити кризу у Росії та регіоні. «Росія – локомотив пострадянського простору. Поки в Таджикистані негаразди, ми будемо приїжджати до Росії і просити наших російських братів про допомогу і роботу», – визнає таджицький мігрант.

Матеріал підготували: Мар’яна Драч і Tom Balmforth
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG