Доступність посилання

ТОП новини

У Лос-Анджелесі завершилося вручення «Оскарів»


Україна без «Оскарів», «Оскари» – без України
Україна без «Оскарів», «Оскари» – без України
У Лос-Анджелесі відбулося присудження премій «Оскар» Американської академії кіномистецтв. Ця нагорода вважається найпрестижнішою у світі кіно і церемонія вручення золочених статуеток лицаря здавна є щорічним святковим видовищем.

Найкращим фільмом року визнана французька чорно-біла стрічка «Артист», а постановник Мішель Хазанавічус отримав «Оскара» за кращу режисуру.

Нагороджено також композитора Людовіка Бурса за музику для «Артиста» у стилі німого кіно часів «бурхливих 20-х». Кращим актором року став Жан Дюжарден, який зіграв зірку німого кіно, чия кар’єра зійшла на пси, коли фільми стали звуковими.

Меріл Стріп визнана кращою акторкою року за роль Марґарет Тетчер, британського прем’єр-міністра, у біографічному фільмі «Залізна леді». Це вже третій «Оскар» великої акторки.

Режисер Мартин Скорцезе святкував успіх казкового фільму «Х’юго», який зібрав найбільшу кількість – п’ять «Оскарів»: за кращу операторську працю, за декорації, звук, звуковий монтаж і візуальні ефекти.

Видатного майстра кіно і сцени Кристофера Пламмера названо кращим актором другого плану за роль у фільмі «Початківці». Пламмеру – 82 роки, але він продовжує активно працювати. За кращу екранізацію літературного твору нагороджено фільм «Нащадки».

Вуді Ален, один з кращих комедіографів американського кіно, режисер фільму «Опівночі у Парижі» отримав «Оскара» за свій оригінальний сценарій.

Україна без «Оскарів», «Оскари» – без України

Щодо «Оскара» за кращий іноземний фільм, то вважається, що це не лише нагорода, а й номінація п’ятірки претендентів на титул лауреата підносить творців картини до рівня еліти світового кіно.

Кінематографісти 63 країн змагалися за шанс потрапити до заповітної п’ятірки кандидатів на «Оскара». Серед них – Грузія і Словенія, Литва й Угорщина, Сербія й Македонія. Росія теж була, але Михалков зі свою «Цитаделлю», до п’ятірки не потрапив.

А України цього року взагалі не було, як, власне й торік, і позаторік. Як казав герой «Дванадцяти стільців» – «ми чужі на цьому святі».

У минулому принаймні спроби були, щоправда, невдалі. 2008-го року Україна виставила «Ілюзію страху» Олександра Кириєнка, а 2006-го – «Водія для Віри», але фільм Павла Чухрая Американська академія кіномистецтв відкинула як «російський, без українського змісту».

Важко повірити, що сучасному українському кіно бракує майстрів. Адже є традиції «української школи кіно», була «Земля» Олександра Довженка, яка увійшла до списку 100 кращих фільмів усіх часів і народів. Були «Тіні забутих предків» Сергія Параджанова, «Кам’яний хрест» Леоніда Осики, фільми Кіри Муратової.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG