Доступність посилання

ТОП новини

Британський депутат за бійку відсидів добу і постане перед судом


Якщо Еріка Джойса визнають винним, то на його майбутньому як політика можна буде ставити крапку
Якщо Еріка Джойса визнають винним, то на його майбутньому як політика можна буде ставити крапку
Лондон – За понад 400 років існування парламенту у Лондоні стіни цієї будівлі бачили і змови, і замахи, і навіть, у 17-му сторіччі, плани висадити Вестмінстер у повітря. Але в 21-му столітті очікування виборців від парламентарів набагато вищі.

Коли минулої середи в одному з барів у будівлі парламенту спалахнула бійка і, згідно з повідомленнями, один з депутатів розбив іншому обличчя до крові, то на місце події викликали поліцію.

Поліція заарештувала депутата Еріка Джойса, який провів той вечір, пригощаючи в парламентському барі делегацію законодавців із Канади.

Джойс провів майже добу за ґратами. За зібраними попередніми даними поліція висунула йому офіційне звинувачення у нападах. Перше судове засідання призначене на 7 березня, а самого депутата до того часу відпустили під заставу.

Можливо, найголовніша різниця між статусом українських депутатів і британських полягає в тому, що британські парламентарі відповідають перед законом так само, як пересічні громадяни, і не мають статусу недоторканності.

Контроль партійних активістів і виборців

Паралельно з діями поліції і суду тим часом відбувається політичний процес.

Лейбористська партія, щоб показати свою серйозність у намаганнях дотримуватися високих стандартів стосовно своїх депутатів, зупинила членство Еріка Джойса в партійних лавах одразу ж після того, як поліція висунула йому офіційне обвинувачення.

Партійний осередок лейбористів у Фалкірк в Шотландії, від якого депутат Джойс був обраний, минулими вихідними терміново зібрався на обговорення, і лунали пропозиції у разі підтвердження провини Джойса в суді вимагати від нього відмови від мандату та проведення в окрузі дострокових виборів.

Звичайно, Ерік Джойс може відмовитися виконувати такі вимоги, але якщо він буде засуджений, то на його майбутньому як політика можна буде ставити крапку.

Жодна парламентська партія не бажає плямуватися включенням до відкритих виборчих списків такого кандидата.

У нього залишиться можливість балотуватися як незалежному кандидатові, але наразі не видно легких способів, завдяки яким він міг би очистити своє ім’я. Окрім, звичайно, якщо цього не станеться на суді.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG