Доступність посилання

ТОП новини

Ізраїль продає Азербайджану новітні озброєння на сотні мільйонів доларів


Укладено угоду на продаж до 60 літаків-безпілотників та системи ППО
Укладено угоду на продаж до 60 літаків-безпілотників та системи ППО
Прага – Ізраїльські офіційні особи з Міністерства оброни підтвердили у неділю, що уклали угоду з Азербайджаном на продаж до цієї країни до 60 літаків-безпілотників та системи протиповітряної оборони на суму понад півтора мільярда доларів. В ізраїльському оборонному відомстві також стверджують, що ця оборудка з Баку не є відповіддю на розвиток іранської ядерної програми та антиізраїльських кроків спецслужб Ірану, хоча в Тегерані критикують Азербайджан за тісну співпрацю з ізраїльською розвідкою.

Азербайджан підписав контракт на купівлю новітніх озброєнь із державною оборонною компанією Ізраїлю – Israel Aerospace Industries. Офіційні особи з оборонного сектору Ізраїлю на умовах анонімності сказали Радіо Свобода, що ця угода з Баку не є відповіддю на ядерне озброєння Ірану і не пов’язана також з нібито спробами іранських агентів вбити ізраїльських дипломатів в Індії, Таїланді, Грузії та Азербайджані. Тим не менше, напруження між Ізраїлем та Іраном продовжує наростати.

Ізраїльська преса вже повідомляла у кінці минулого року про те, що Ізраїль планує продати 60 новітніх літаків-безпілотників Азербайджанові, та про проведені у вересні 2011 року переговори двох країн щодо спільного ізраїльсько-азербайджанського виробництва безпілотників із ракетами. Також у вересні 2011 року спільно збудований Азербайджаном та Ізраїлем безпілотник із азербайджанським маркуванням був збитий над спірним між Азербайджаном та Вірменією анклавом – Нагірним Карабахом.

У лютому Міністерство закордонних справ Ірану звинувачувало Баку у співпраці з ізраїльською спецслужбою, «Моссадом», котрій азербайджанська влада нібито дозволила працювати в країн,і включно з автономією Нахічевань; спільний азербайджансько-іранський кордон має понад 600-кілометрову протяжність.

Тегеран підозрюють у ядерних військових приготуваннях

Новини про продаж Ізраїлем новітньої техніки Азербайджану, безпілотників та ракет класу «земля-повітря», надійшли якраз у час наростання напруження щодо ядерних приготувань Ірану. Делегація МАГАТЕ відвідала Іран 20–21 лютого і після повернення попередила про посилення Іраном своїх програм збагачення урану, що може свідчити «про військову складову» ядерних приготувань Тегерана.

У неділю прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив напередодні своїх переговорів цього тижня з президентом США Бараком Обамою, що буде на них серйозно обговорювати питання Ірану.

«Без сумніву, у центрі нашої уваги буде Іран і розвиток ним власної ядерної програми. Минулими вихідними ми отримали однозначне підтвердження у вигляді доповіді МАГАТЕ, що оцінки Ізраїлю тут вірні і що Іран прискорено розвиває свою ядерну програму – чим демонстративно порушує обмеження, накладені світовою спільнотою», – зазначив ізраїльський прем’єр.

Іран і далі запевняє, що його ядерна програма цілком присвячена цивільним справам і не пов’язана з виготовленням ядерної зброї. Та все ж західні уряди схильні заперечувати ці заяви Тегерана і наголошують на небажанні Ірану повністю співпрацювати з міжнародними інспекторами. Захід наклав низку санкцій проти Ірану з огляду на ці проблеми. Зокрема, нові санкції щодо обмеження імпорту іранської нафти до Європи вже призвели до помітного зростання світових цін на нафту.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG