Доступність посилання

ТОП новини

Чи заслуговує Тимошенко на Нобелівську премію миру?


Висунення кандидатури екс-прем’єра як інструмент політичної боротьби в Україні
Висунення кандидатури екс-прем’єра як інструмент політичної боротьби в Україні

Висунення кандидатури екс-прем’єра як інструмент політичної боротьби в Україні

Київ – Юлія Тимошенко має шанс отримати Нобелівську премію миру, вважають одні експерти. Інші констатують, що висунення екс-прем’єра на таку відзнаку є інструментом політичної боротьби в Україні. Свою підтримку кандидатури Тимошенко висловив «Світовий конгрес українців», а у Європейській асоціації українців наголосили на недоречності зайвої політизації Нобелівської премії миру.

Нобелівська премія миру – одна з тих всесвітньо відомих і поважних міжнародних нагород, що мають бути відсторонені від політики, відзначив у коментарі для Радіо Свобода радник Президента Віктора Януковича Дмитро Видрін.

Політика не повинна втручатися у три справи: в особисті стосунки, у юридичні справи і у премії
Дмитро Видрін

«Політика не повинна втручатися у три справи: в особисті стосунки, у юридичні справи і в премії. Не повинна втручатися в Греммі, Оскар, у Нобелівську премію та інші. Якщо політика не втручається у ці справи, значить, це правильна політика», – наголосив Видрін.

Тимошенко висунули, щоб дошкулити Януковичу – Толкачов

Крім того, Нобелівська премія миру має вручатися борцям або за мир, або за права людей, нагадав у розмові з Радіо Свобода президент Європейської асоціації українців Олексій Толкачов. Він вважає, що некоректно втягувати Нобелівський комітет в українську політику.

Тимошенко не є борцем за права людини. Її висунення є певним перебільшенням
Олексій Толкачов

«Тимошенко не є борцем за права людини. Її висунення є певним перебільшенням. Замість того, щоб боротися всередині країни, намагаються використовувати такі інструменті як Нобелівська премія. Висувати її на Нобелівську премію, щоб дошкулити Януковичу, просто використовувати Нобелівську премію як інструмент внутрішньої української політичної гри – це принизливо і для Нобелівського комітету, це є негідним і української політики», – наголосив Толкачов.

Нобелівську премію миру дають і з політичних міркувань – Погребінський

Нобелівська премія миру вже давно є політичною, вважає політолог Михайло Погребінський. Саме тому, на його думку, Юлія Тимошенко заслуговує на номінацію і має певні шанси отримати нагороду.

Номінантами на Нобелівську премію ставали і з суто політичних міркувань
Михайло Погребінський

«Номінантами на Нобелівську премію ставали і з суто політичних міркувань. Тому не можна виключити, що Тимошенко може її отримати. Пам’ятаймо, що дали наперед Бараку Обамі, свого часу, давали ізраїльському прем’єру, а також лідеру організації, яка багато років вважалася терористичною. Якщо це їй якось допоможе скоріше вийти на свободу, я б до цього схвально поставився», – зазначив Погребінський.

Колишня прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, яка перебуває в ув’язненні, потрапила до списку із понад двохсот номінантів на Нобелівську премію миру. Серед відомих кандидатів цього року також колишній президент США Білл Клінтон та колишній канцлер Німеччини Гельмут Коль.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG