Доступність посилання

ТОП новини

Словенія врятувала від «чорного списку» білоруського олігарха


Білоруський олігарх Юрій Чиж
Білоруський олігарх Юрій Чиж
У Європейському Союзі збираються розширити санкції проти групи білоруських урядовців, котрі причетні до придушення опору авторитарному режимові президента Олександра Лукашенка та репресій проти громадських і політичних активістів. Але одне ім’я – білоруського олігарха Юрія Чижа – не потрапило до «чорного списку». Проти внесення його до списку виступила Словенія.

Білоруський олігарх Юрій Чиж є спонсором президента Білорусі Олександра Лукашенка і володіє нерухомістю в енергетиці, будівництві. Він також має активи в роздрібній торгівлі, фармацевтиці та інших галузях білоруської економіки. Представник Словенії погрожував у понеділок на саміті міністрів закордонних справ Євросоюзу накласти вето на розширення білоруського «чорного списку» ЄС, якщо б 48-річного Чижа залишили у ньому. Зрештою затвердили список із 21 особи, в якому немає білоруського магната.

Таку позицію Словенії пояснив міністр закордонних справ цієї країни Карл Ер’явец: «Я мушу сказати, що дебати були дуже стомливі, Словенія не могла погодитися на включення у перелік санкцій лише одного бізнесмена – Юрія Чижа. Є й інші бізнесмени, які підтримують білоруський режим і хто має близькі стосунки з цим режимом. Ми наполягали, щоб санкції були схвалені, насамперед, для суддів та інших офіційних осіб, котрі тісно пов’язані з режимом Лукашенка. Але наголосили, що важливо мати однаковий підхід для всіх причетних бізнесменів».

Як повідомляють, консорціум Юрія Чижа уклав угоду зі словенськими будівельними фірмами щодо будівництва великого елітного готелю Kempinski до чемпіонату світу з хокею 2014 року в Мінську, вартістю понад 100 мільйонів євро. Сам президент Лукашенко дав у травні 2010 року дозвіл на будівельну ділянку в центрі Мінська, котра виділена саме для холдингу Юрія Чижа. Будівельникам зі Словенії (Riko Group) надано право оренди будівельного майданчику «без аукціону» і без «звичайних витрат на оформлення документації». Riko Group також отримала в Білорусі контракти на реконструкцію двох електростанцій на суму в понад 50 мільйонів євро. Свого часу один із керівників Riko Group Янез Шкрабец, за повідомленнями, приймав президента Лукашенка на лижних курортах Словенії у 2004 році, коли глава Білорусі був під санкціями ЄС, це було ще перед вступом Словенії до Євросоюзу.

Позиція Словенії викликала обурення в ЄС

Незважаючи на заяви офіційних осіб Словенії про підтримку санкцій проти режиму Лукашенка, позиція Любляни викликала обурення у деяких офіційних чільників ЄС. Так, координатор закордонної політики ЄС Катрін Аштон висловилася за «сильніший і всебічний підхід» до санкцій проти Мінська і заявила, що зовнішньополітичне відомство Брюсселя вже у березні розгляне розширений перелік осіб, включно з підприємцями і фірмами з Білорусі, щоб включити їх до «чорного списку» Євросоюзу.

Також позицією Словенії була розчарована Фінляндія. А міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив: «Це сумний день для Європейського Союзу. Він показав, що економічні інтереси однієї держави (Словенії) виявилися важливішими, ніж потреба впливати на владу Лукашенка з метою визволення політичних в’язнів».

Сікорський також висловив сподівання у своєму твітері, що майбутні гості готелю Kempinski в Мінську згадають про «політичних в’язнів Білорусі, котрі гниють у в’язницях, щоб їм було зручніше».

ЄС вже заморозив активи і наклав заборони на в’їзд до ЄС понад 200 особам, пов’язаним із режимом Лукашенка.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG