Доступність посилання

ТОП новини

Регіонали не порозумілися через омбудсмена


Якщо не проголосують за Валерію Лутковську, це буде ознакою внутрішніх руйнівних процесів у владі – політолог
Якщо не проголосують за Валерію Лутковську, це буде ознакою внутрішніх руйнівних процесів у владі – політолог
Київ – Фракція Партія регіонів висунула на посаду уповноваженого Верховної Ради з прав людини урядового уповноваженого при Європейському суді з прав людини та члена Комісії з питань попередження катувань Валерію Лутковську. Раніше опозиційні фракції НУНС та «БЮТ-Батьківщина» висунули кандидатуру правозахисника Євгена Захарова. На думку експертів, у кандидата від влади значно більші шанси бути затвердженим. Проте вибори омбудсмена не можна вважати визначеними наперед, адже не всі депутати-регіонали схвалюють кандидатуру Валерії Лутковської.

У вівторок на прес-конференції Валерія Лутковська повідомила, що група депутатів-регіоналів внесе її кандидатуру на посаду омбудсмена. Проте далеко не вся фракція Партії регіонів схвалює такий вибір. Справа в тому, що Валерія Лутковська тісно співпрацювала із чинним міністром юстиції Олександром Лавриновичем – у фірмі «Лавринович і партнери», а потім – заступником міністра юстиції. А деякі депутати регіонали мають до нього претензії.

Заступник голови фракції Партії регіонів Валерій Коновалюк в інтерв’ю Радіо Свобода повідомив, що переконуватиме колег підтримати кандидатуру Ніни Карпачової, яка обіймала цю посаду донедавна.
Є певний конфлікт інтересів з боку пані Лутковської, бо вона працювала у фірмі «Лавринович і партнери»
Валерій Коновалюк

«Тут є певний конфлікт інтересів з боку пані Лутковської, бо вона працювала у фірмі «Лавринович і партнери». На мій погляд, це не дуже вдала кандидатура. Інституція уповноваженого з прав людини мусить бути сьогодні поза політикою. І не треба сьогодні нам загострювати ситуацію довкола цього питання», – зазначає Валерій Коновалюк.

Опозиція свій шанс проґавила… коли була владою

З огляду на розбіжності серед регіоналів політолог Володимир Фесенко вважає, що інтрига довкола посади омбудсмена зберігається.
Може не вистачити голосів за Лутковську. Якщо це станеться, то це буде ознакою того, що у владі починаються внутрішні руйнівні процеси
Володимир Фесенко

«У нинішній владі все більше плюралізму, – зауважує він. – Там посилюється внутрішня боротьба. Є «наїзди» частини регіоналів на Лавриновича, і я не виключаю, що може не вистачити голосів за Лутковську. Якщо це станеться, то це буде ознакою того, що у владі починаються внутрішні руйнівні процеси».

Разом з цим Володимир Фесенко вважає близькими до нуля шанси опозиції провести на посаду уповноваженого з прав людини свою кандидатуру – правозахисника Євгена Захарова.

«У нинішньої опозиції був шанс поставити таку людину, як Захаров, омбудсменом, коли вони були при владі. Вони цим шансом не скористалися. Як не скористалися шансом змінити кримінальне законодавство, як не скористалися шансом провести серйозну боротьбу з корупцією», – стверджує політолог.

Урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Валерія Лутковська є одним із ініціаторів створення та секретарем Комісії з питань попередження катувань при Президентові. Голова правління Української гельсінської спілки з прав людини Євген Захаров минулого року був серед ініціаторів створення Комітету захисту від політичних переслідувань.

Вибори уповноваженого Верховної Ради з прав людини мають відбутися до кінця березня.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG