Доступність посилання

ТОП новини

Санкт-Петербург проти гомосексуалізму


Законодавчі збори Санкт-Петербурга в Росії схвалили в третьому й останньому читанні регіональний законопроект, спрямований проти «пропаганди гомосексуалізму і педофілії серед неповнолітніх». Цей документ викликає різку критику правозахисників і опозиції, які звертають увагу: з одного боку, його нечіткі формулювання дадуть можливість карати за погляди на одностатеві відносини, з іншого, він стане порятунком для педофілів від кримінального переслідування.

Законодавчі збори Санкт-Петербурга, що є окремим регіоном Росії, схвалили в третьому читанні проект поправок до регіонального закону про адміністративні правопорушення. Вони набудуть чинності, якщо їх підпише губернатор міста або принаймні не накладе вето протягом 10 днів. Поправки пропонують адміністративне покарання за «пропаганду гомосексуалізму і педофілії серед неповнолітніх» у вигляді штрафів: для фізичних осіб у 5 тисяч рублів, для посадовців у 50 тисяч і для юридичних осіб у 500 тисяч рублів (у гривнях це майже 1 тисяча 400, 14 тисяч і 140 тисяч).

За повідомленнями російських агентств, пропагандою мужолозтва, лесбіянства, бісексуалізму й трансгендерності має вважатися намагання сформувати в неповнолітніх «спотворені уявлення про соціальну рівноцінність традиційних і нетрадиційних подружніх відносин». А пропаганда педофілії, як її визначили в тексті, – діяльність на поширення інформації, що має на меті «формування в суспільстві спотворених уявлень про відповідність соціальним нормам інтимних відносин між повнолітніми і неповнолітніми».

Натомість під час розгляду не пройшла поправка, запропонована депутатами з опозиційної партії «Яблуко», так само карати штрафами і пропаганду гомофобії.

За документ голосували 29 депутатів Законодавчих зборів Санкт-Петербурга з загалом 50, 5 були проти, 1 утримався, а 15 не брали участі в голосуванні.

Законопроект зазнає різкої критики

Правозахисники різко критикують цей законопроект, нечіткі формулювання якого дадуть змогу поширювати його чинність на покарання за погляди і фактично схвалювати дискримінацію сексуальних меншин. На це звертає увагу, наприклад, заступник голови московського бюро організації Human Rights Watch Тетяна Локшина.

«Це безпосередньо суперечить Європейській конвенції з прав людини, і в принципі закон цей цілком неприпустимий, він дискримінаційний і суворо обмежує свободу висловлення думки», – наголошує вона. За словами Локшиної, в разі набуття чинності закон мали б визнати неконституційним і скасувати вищі судові інстанції Росії.

На іншому моменті законопроекту, в якому поєднані неспівмірні поняття гомосексуальності і педофілії, наголошує голова петербурзької неурядової організації «Рівноправність», яка захищає права секс-меншин, Юрій Гавриков. «Я вважаю, що абсурдно змішувати такі поняття, як сексуальне насильство стосовно дітей і питання, пов’язані з гомосексуальністю, з якимись просвітницькими проектами. Змішувати ці дві теми, я вважаю, неприпустимо й абсолютно некомпетентно», – сказав він Радіо Свобода.

Ідеться про те, що педофілія в Росії вже є кримінальним злочином. Тож «просто неправильно» карати пропаганду педофілії лише штрафом, наголошує опозиційний політик і один із керівників партії «Яблуко» Григорій Явлінський, критикуючи надто м’яке ставлення законопроекту до такого злочину.

А голова фракції партії «Справедлива Росія», останнім часом опозиційної до влади, в Законодавчих зборах Санкт-Петербурга Олексій Ковальов називає законопроект «перемогою педофілів» – адже оштрафованого за цим документом уже не можна буде притягти за те саме правопорушення до кримінальної відповідальності.

Автор законопроекту, петербурзький депутат Віталій Мілонов далі стверджує, що його проект не має на меті порушувати громадянські свободи. Водночас відразу після голосування він повідомив, що в разі набуття законом чинності він звернеться до прокуратури, щоб за цим документом притягли до відповідальності німецьку групу «Рамштайн», яка під час недавнього виступу в Санкт-Петербурзі, на думку депутата, продемонструвала гомосексуальний статевий акт.

За даними російської преси, нинішній санкт-петербурзький законопроект – не перший у цій країні подібний документ. Зокрема, за цими повідомленнями, законодавчі акти проти «пропаганди» чи «демонстрації» гомосексуалізму вже ухвалені чи перебувають на розгляді ще в кількох регіонах Росії. Але коли в Рязанській чи Костромській області або в Архангельську це залишилось відносно мало поміченим, то події в другому місті Росії, яке називають її «воротами в Європу», привернули велику увагу.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG