Доступність посилання

ТОП новини

Багаті отримують у 10 разів більше соціальних пільг – Азаров


«Мабуть, Азаров про себе говорив. Багаті отримують пільги, звичайно – це народні депутати, це члени уряду» – екс-міністр соціальної політики Людмила Денисова
«Мабуть, Азаров про себе говорив. Багаті отримують пільги, звичайно – це народні депутати, це члени уряду» – екс-міністр соціальної політики Людмила Денисова
Київ – Багаті українці отримують у десять разів більше соціальних пільг, ніж бідні. І така ситуація в галузі соціального захисту є абсурдною. Це визнав на засіданні уряду в середу Прем’єр-міністр України Микола Азаров. Він доручив Міністерству соціальної політики проаналізувати всі види соціальної допомоги. Натомість в опозиції заявляють, що інвентаризація не вирішить проблему.

Володимир Семенков із Лисичанська, що на Луганщині, є інвалідом війни 2 групи та чорнобильцем. За законом йому мають виплачувати пенсію в розмірі понад сім тисяч гривень, але отримує він лише півтори тисячі. Окрім цього, він має право на безкоштовний санаторний відпочинок та медичну допомогу. Але держава не виконує своїх зобов’язань щодо соціального захисту, каже чоловік.

«Пенсію не виплачують, допомогу не виплачують. Хоч комунальні пільги ще не позабирали: на воду, на світло, на газ. Мені виділяється норма, якщо я вкладаюся – не плачу, якщо не вкладаюся – плачу 100 відсотків, що є поза нормою. В перерахунку, за новою мінімалкою мені мають платити 7,5 тисяч гривень, а платять півтори. На їжу витрачаю. В лікарню я вже не можу лягти. Бо за 6 років, доки я на другій групі інвалідності, мені держава зеленки не виділила. Взагалі мінімум раз на рік мені потрібно лягати в стаціонар, а краще два рази на рік», – зазначив Володимир Семенков.

Викривлена, застаріла, заплутана система соціальних пільг – Азаров

Українська система не забезпечує адресної допомоги, а це позначається на якості соціальних послуг тим, хто вкрай їх потребує, визнав Прем’єр-міністр України Микола Азаров.

«Дослідження наших вчених підтверджують: 10% найбідніших громадян України отримують лише 2% обсягу соціальних пільг. А 10% найзаможніших громадян отримують 22% соціальних пільг. Тобто в 10 разів більше. Це парадокс. Це порочна система. Такого абсурду не повинно бути», – повідомив Микола Азаров.

Керівник уряду доручив міністрові соціальної політики зробити інвентаризацію і аналіз всіх видів соціальної допомоги.

Нехай вони почнуть з себе і збільшать адресну допомогу – екс-міністр

Нинішній уряд уже проводив інвентаризацію і на краще нічого не змінилося. Натомість усе закінчилося скороченням категорій пільговиків, зауважує колишній міністр соціальної політики за прем’єрства Юлії Тимошенко Людмила Денисова.

«Це пенсіонерка, яка отримує тисячу сто гривень – це вона багата? Ні, вона не багата. Мабуть, Азаров про себе говорив, коли казав, що багаті отримують пільги. Багаті отримують пільги, звичайно – це народні депутати, це члени уряду. І тому не треба робити інвентаризацію. Вона була зроблена і в 2008 році, і в 2010 році. І що змінилося? Вони просто зробили, що 16 категорій пільговиків, яким потрібні ці пільги – вони їх залишили без цих пільг. І тому потрібно починати з себе», – радить Людмила Денисова.

Колишній міністр соціальної політики погоджується лише з тим, що систему потрібно змінювати і радить збільшувати адресну допомогу пільговикам. Люди ж, які нині мають право на соціальну допомогу, а таких за офіційною статистикою в Україні 18 мільйонів, вимагають передовсім виконання чинних законів.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG