Доступність посилання

ТОП новини

ООН: бідність загрожує міським дітям дедалі більше


ЮНІСЕФ звертає увагу на безпритульних дітей в Україні, багато з яких стають жертвами наркоманії
ЮНІСЕФ звертає увагу на безпритульних дітей в Україні, багато з яких стають жертвами наркоманії
Життя у місті не гарантує добробут, бо у світі зростає кількість дітей, народжених у містах, але позбавлених «благ цивілізації», попереджає новий звіт ООН. Організація, що опікується долею дітей, закликає уряди враховувати інтереси дітей у міському плануванні. Щодо України, то звіт ЮНІСЕФ згадує проблеми безпритульних дітей, багато з яких стають жертвами наркоманії.

Щоб поліпшити свій добробут, люди раніше переїжджали з сільських районів до міст. Але нині більшість дітей, 60%, уже народжуються у містах. Місто дає нові можливості, але не для всіх, приховуючи велику різницю в доступі до «благ цивілізації», мовиться у звіті ЮНІСЕФ.

«Дедалі більше людей народжуються в уже наявних міських умовах. І найбільше непокоїть нас те, що для надто великої кількості дітей ці наявні умови є надзвичайно складними», – говорить редактор звіту «Стан дітей у світі» Абід Аслам.

Експерти ООН зазначають, що діти, які живуть у міських нетрях, позбавлені не лише добрих медичних послуг та освіти, а часом таких простих і доступних речей у місті, як водопровідна вода чи електрика. До того ж бідним доводиться платити за ті ж самі послуги більше, ніж багатим. Скажімо, людям, які живуть у нетрях, доводиться платити за чисту воду вдвічі більше, ніж їхнім багатим сусідам, що мають водопровід.

Бідні діти існують всюди

Ці проблеми, за словами експертів ЮНІСЕФ, не зводяться до найбідніших регіонів світу. Бідні діти поруч із досить заможними є в усіх частинах світу.

Говорячи про дітей в українських містах, звіт ЮНІСЕФ зауважує, що, згідно з даними трирічної давнини, 15% безпритульних дітей є наркоманами, що колються. Часто заробляти на наркотики їм доводиться наданням за гроші сексуальних послуг. За даними з чотирьох українських міст, 2/3 вуличних дітей займаються сексом, із них 17% хлопчиків і 57% дівчат займаються сексом за гроші.

Вуличні діти не захищені і перед сексуальним насильством – воно торкнулося 10% хлопців і більш як половини дівчат. Ці діти найбільше вразливі для тяжких хвороб, включно зі СНІДом, але мають найменший доступ до медичної допомоги.

Як говорить виконавчий директор ЮНІСЕФ Ентоні Лейк, така ситуація «не лише позбавляє дітей нетрів можливості реалізувати їхній потенціал, але і саме суспільство позбавляє можливості мати освічене і здорове міське населення».

Експерти ООН закликають уряди та місцеві громади зробити усе для того, щоб якомога більше наблизити можливості незаможних дітей до можливостей дітей із заможних родин.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG