Доступність посилання

ТОП новини

«Надто – це занадто!» – гасло протесту європейських профспілок


Європейські профспілки напередодні саміту ЄС організували в Брюсселі численні символічні маніфестації
Європейські профспілки напередодні саміту ЄС організували в Брюсселі численні символічні маніфестації
Брюссель – Європейські профспілкові організації напередодні саміту ЄС, що у четвер стартує у Брюсселі, організували численні символічні маніфестації. Мішень цих вуличних акцій – європейська політика суворого заощадження. Гасло протестувальників – «Надто – це занадто!» Головний сигнал, адресований європейським керівникам та банкірам, полягає у тому, що платити за кризу мають заможні та банки, а не пенсіонери й робітники. Профспілки також вимагають довгострокового плану створення нових робочих місць.

Об’єднані профспілки різних країн співдружності провели день європейської мобілізації під гаслом: «Надто – це занадто!» Час для акцій вибраний не випадково. У четвер до Брюсселя на важливий саміт прибудуть лідери держав та урядів 27 країн-членів. Очікується, що вони підпишуть нову фіскальну угоду. На противагу закарбованим у ній правилам суворої бюджетної дисципліни, профспілкові організації пропонують свої рішення.

«Наші рішення полягають у плані перезапуску європейської економіки. Тобто, у її сталому відновленні через створення робочих місць, – каже Клод Ролан, голова однієї з найбільших профспілок Бельгії. – Для цього ми висуваємо два інструменти. Перший – оподаткування фінансових трансакцій, бо спекуляції нанесли економіці багато шкоди, тож тепер логічно буде їх примусити розрахуватися. З іншого боку, треба впровадити єврооблігації, які порівну розподілять європейські борги та фінансуватимуть наш план економічного відновлення».

Де рівновага між заощадженнями та солідарністю?

Величезні різнокольорові зібрання були проведені поблизу європейських установ – Ради ЄС та Єврокомісії. Делегати від профспілок зустрілися з головою Європейської ради Германом Ван Ромпеєм та дещо раніше з головою Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу.

«Європі потрібна бюджетна дисципліна, бо нам слід скоротити борги, але побудувати Європу не можна лише на ідеї дисципліни, – відповідає на зауваження протестувальників голова Єврокомісії. – Потрібна ще й ідея об’єднання зусиль. Європа неможлива тільки у розумінні стабільності, потрібне ще й зростання. Так само, одна лише ідея відповідальності не побудує Європу, бо її слід доповнити солідарністю. Це рівновага, якої ми прагнемо».

Тим часом, чимало профспілкових активістів вважають, що Європейський Союз зіштовхується з проблемами демократії. На їхню думку, влада Єврокомісії стає чимраз більшою, що їй дає можливість диктувати свої умови національним парламентам та урядам, особливо це відчутно у питаннях бюджету.

Іспанські студенти: менше скорочень, більше на освіту!

Після євроустанов велелюдний натовп протестувальників зібрався поблизу національного банку Бельгії. Генеральний секретар Європейської конфедерації профспілок Бернадет Сеґоль погоджується з тим, що дефіцити бюджетів слід скорочувати, але не лише урізанням зарплат, пенсій та соціальних виплат. Податки слід збільшувати тим, хто спроможний їх відраховувати, але не робить цього, каже вона.

Подібні акції відбулися у Франції та Португалії. Грецькі маніфестанти вкотре протестували в столиці проти чергових скорочень видатків. Тим часом, в Іспанії серед маніфестантів було чимало студентів, які ставили вимогу: «менше бюджетних скорочень, більше виплат на освіту».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG