Доступність посилання

ТОП новини

Янукович готує системи противаг в уряді (огляд преси)


Київ – Призначення Юрія Колобова міністром фінансів замкнуло коло контролю Президента над усіма державними фінансами, наголошує газета «День». Водночас експерти видання не виключають, що висуванці від президентської сім’ї поступово відсторонюють від влади представників великого капіталу. Янукович не хоче нікому віддавати монополію на владу. Однак Президент розуміє, що близькі до його сина креатури ще не готові взяти на себе відповідальність (і не лише формальну) за ефективну діяльність уряду. Тому через останні призначення Янукович формує новий баланс впливів та систему стримувань і противаг всередині самого Кабміну. Про те, чи спрацює така подвійна ставка Президента, читайте в статті «Нові» капітали проти «старих» або Бюджетне перезавантаження».

У цьому ж числі газета «День» зазначає, що нещодавнє ухвалення Верховною Радою урядового законопроекту про порти може стати початком великого переділу залишків держвласності серед фінансово-промислових груп. Докладніше про це пише автор статті «Морський резерв готуються здати».

Сьогодні ні опозиція, ні влада не зацікавлені в появі якісно потужнішого опозиційного середовища, стверджує в «Газеті по-українськи» політолог Костянтин Матвієнко. Він вважає, що якість українських політиків настільки низька, що країна стає нецікавою світові як партнер у цивілізаційному процесі. Україна становить інтерес лише для Росії, зазначає політолог. Тому Путін після обрання президентом неминуче потребуватиме додаткової легітимації в очах своїх громадян. Повернення України під владу Москви російське суспільство сприйме на ура. У цьому напрямі ближчим часом і розвиватимуться події довкола України, прогнозує експерт.

Пропозицію уряду замість російського природного газу використовувати вітчизняне вугілля фахівці називають слушною, проте недешевою. Такі ідеї виникали й раніше, однак, як зазначає газета «Голос України», ціна й зручність імпортованих енергоносіїв переважала. Сьогодні життя змусило заговорити про нові пріоритети. Частково замінити імпортний газ вітчизняним вугіллям можна за лічені роки, однак це матиме й певні негативні наслідки. Про них ідеться в публікації «Чорне золото» проти «блакитного».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG