Доступність посилання

ТОП новини

Польській державі вигідно, щоб її громадяни жили в утеплених будинках


В дорогу процедуру утеплення будинку пересічний поляк не вкладає грошей зі власної кишені
В дорогу процедуру утеплення будинку пересічний поляк не вкладає грошей зі власної кишені
Варшава – Навіть у найбільш холодні зимові дні жителі польських багатоповерхівок не мерзнуть. Тепло не лише в сучасних будинках, але й у споруджених 40–50 років тому. Такий комфорт – наслідок широкої державної програми термомодернізації житла, розпочатої в Польщі у 1998 році. У рамках цієї програми поляки масово, впродовж кількох років, утеплили свої будинки. Характерно, що в дорогу процедуру отеплення будинку пересічний поляк не вкладає грошей зі власної кишені.

Станіслава Гейман, мешканка однієї з варшавських багатоповерхівок, згадує життя у власному помешканні до утеплення як страшний сон. «Коли наш будинок не був утеплений, то взимку під час морозів по кутках помешекання з’являвся грибок, стіна була чорна, – розповідає вона. – Кожної весни ми мусили відсувати меблі й вичищати ці вкриті грибком стіни. Крім того, було холодно. Просто жах. Коли ж наш будинок утеплили, то грибок зник. Тепер навіть під час сильних морозів ми не завжди вмикаємо батареї, настільки у нас тепло. Ми постійно обігріваємо тільки одну кімнату, але тепература в квартирі – 23–24 градуси».

Будинок Станіслави Гейман утеплили 5 років тому. При цьому її родина не вклала в ремонт ані злотого. Обклеювання зовнішніх стін грубим пінопластом, заміну старих вікон і дверей новими щільнішими пластиковими та решту робіт із утеплення будинку було зроблено за рахунок кредиту, який давала польська держава на дуже вигідних умовах.

Кредит на утеплення – з грошей, заощаджених на обігріві

14 років тому польський парламент ухвалив закон, спрямований на підтримку термомодернізації житла і громадських споруд. Господарів будинків, зокрема житлові коперативи та спільноти власників, заохотили брати кредити у Банку національної економіки під низькі відсотки.

А поверталися ці кошти за рахунок заощаджень власників на обігріві житла. Перш ніж розпочати термомодернізацію будинку, його власники запрошують аудитора. Фахівець вивчає, скільки грошей вдасться заощадити на обігріві будинку після його утеплення. Як правило, це дуже великі суми, яких цілком вистачає на покриття вартості державного кредиту. Більше того, відразу ж після завершення термомодернізації держава преміює господарів будинку – повертає банкові, де вони брали кредит, 20 відсотків позичених грошей.

Як це виглядає на практиці, Радіо Свобода розповіла Ванда Стефаняк, адміністратор варшавської багатоповерхівки. «Наш будинок, – каже вона, – це 4 тисячі квадратних метрів. Аудитор вирахував, що після утеплення кожного року ми заощадимо 60 тисяч злотих. Перед утепленням ціна за обігрів квадратного метра житлової площі становила 3 злотих. Натомість після термомодернізації ми змогли так багато заощадити, що платимо тільки півтора злотого, тобто половину попередньої ціни».

Ванда Стефаняк нагадує, що масштабний польський проект термодернізації стимулювала євроінтеграція країни. Відповідне польське законодавство ухвалене у відповідь на вимоги ЄС зменшти шкідливі викиди в атмосферу. «Кожен будинок, який заощаджує теплову енергію, а саме про це йдеться в цьому законі, використовує менше тепла, яке створюється в елекротеплостанціях під час спалювання вугілля. І це суть справи. Тобто змешуються шкідливі викиди в атмосферу, а водночас заощаджуються гроші за обігрів. Як член Європейського Союзу ми зобов’язані заощаджувати у такий спосіб», – зазначає адміністратор варшавської багатоповерхівки.

Як наголошують польські експерти, сьогодні утеплений будинок – це своєрідна польська візитка. Згідно з польським законодавством, будівельні фірми здають нові будинки вже утепленими, інакше споруда не отримає відповідного сертифікату і її не дозволять використовувати за призначенням.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG