Доступність посилання

ТОП новини

Лист Міхніка до Луценка – відголос думок Європи


Львів – Відома у світі людина, редактор найбільш популярної у Польщі «Газети виборчої» Адам Міхнік зреагував на брутальний судовий процес, влаштований командою Віктора Януковича, над Юрієм Луценком.

Адама Міхніка зворушила фотографія із «найсправедливішого» у світі Печерського суду, на якій Юрій Луценко під час оголошення вироку за ґратами читає том його есеїв. Колись сам політичний в’язень Адам Міхнік, один із найбільш яскравих представників опозиції у Польщі в 1968–1989 роках, написав Юрію Луценкові лист.

«Багато з цих есеїв я писав у в’язниці і ця зустріч тюремного есею з відомим українським в’язнем сумління є для мене дуже символічною. Я ніколи не думав, що один з лідерів Помаранчевої революції буде кинутий у в’язницю під таким примітивно вигаданим приводом.

Твої вороги – боягузи, в яких немає відваги відкрито і чесно сперечатись. До вчинку цих людей ставлюся з презирством, а їм самим можу тільки поспівчувати, оскільки виносячи вирок тобі, вони, перш за все, виносять вирок собі. Ти вийдеш з в’язниці з гордо піднятою головою, а їх до кінця життя буде переслідувати їхня підлість і боягузтво».

Адам Міхнік висловив слова підтримки засудженому з вірою, що тюремна дорога буде для нього дорогою до слави і слова захоплення позицією Луценка. «Багато людей у всьому світі думають про тебе», – наголосив Адам Міхнік.

Такі слова відомої та шанованої людини у світі людини справді стануть великою підтримкою для засудженого. Зрештою, Юрій Луценко, я в цьому переконана, сам про це невдовзі напише.

Цікаво, хто з українських інтелектуалів, політичних опозиціонерів і колишніх політв’язнів надіслав листи солідарності Луценкові?..
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

XS
SM
MD
LG