Доступність посилання

ТОП новини

Чи важко знайти роботу в Донецьку?


Незалежний економіст: реальне безробіття – 16 відсотків
Незалежний економіст: реальне безробіття – 16 відсотків
Донецьк – Ситуація з безробіттям у Донецькій області порівняно з осінню трохи погіршилася через відсутність сезонних робіт, повідомляють в обласному Центрі зайнятості. Поза тим держава стверджує, що робить все можливе, щоб працевлаштувати всіх охочих.

Продавець Вікторія Василюк зараз безробітна, за фахом кухар. Вона розповіла Радіо Свобода, що шукає роботу вже понад місяць, але не звертатиметься до Донецького обласного центру зайнятості.

«Там пропонують всяке сміття: прибиральницею або помічником вихователя. Пошук роботи іде. От купила газету вчора. Якщо є якийсь гідний варіант, то в іншому районі, їздити дуже тяжко. І всюди в оголошеннях вік: від 18 до 30, від 25 до 35. Кухарі – те саме. 40 років – вже ніхто не потрібен. Це так, якщо десь знайомі якісь або випадково місце звільниться», – поскаржилася жінка.

Незалежний економіст: реальне безробіття – 16 відсотків

Директор Донецького обласного центру зайнятості Тамара Козенко визнає, що держава не завжди може запропонувати якісні вакансії, але каже, що це роботодавці мають мотивувати людей. Козенко розповіла, що всі шукають високих професіоналів, які були б ще й з досвідом роботи та невибагливі щодо заробітної плати, але вільні місця таки є.

«У нас дуже багато вакансій, якщо подивитися спектр. Мабуть, 300–400, але ж невелика кількість з деяких із них як економісти, бухгалтери, юристи. Є й інженерні спеціальності. Що стосується робітничих професій, найбільше, мабуть, це водії, але ж водії автобусів, тролейбусів, трамваїв, вантажівок», – пояснила Тамара Козенко.

За даними Центру зайнятості, рівень безробіття у регіоні останнім часом трохи підскочив, але загалом, порівняно з минулим роком, знизився до восьми відсотків (із 8,7 до 8,1 відсотка), однак є вищим за всеукраїнський.

Незалежні експерти вважають, що насправді цифра може бути вищою. Голова Всеукраїнської спілки вчених-економістів Олександр Кендюхов сказав Радіо Свобода, що до офіційного показника «можна сміливо додати ще 8 відсотків прихованого безробіття».

В IT-фахівців у Донецьку шансів мало

За даними рекрутингової компанії Head Hunter, найпопулярнішими в Донецьку є сфера продажу, бухгалтерія, банківські спеціальності та маркетинг. Загальна тенденція збільшення попиту на IT-спеціалістів Донецька майже не торкнулася, адже тут їхня зарплата набагато нижча, ніж в столиці або навіть у Дніпропетровську.

Програміст Дмитро з Донецька таку тенденцію підтверджує. «Роботу тут знайти з гідною зарплатнею практично неможливо. У Києві, мабуть, ситуація краща. Багато моїх друзів поїхали в Київ, багато хто за кордон, майже весь випуск емігрував до Європи та Канади. Сам я працюю віддалено, здебільшого з Росією. Багато хто працює і з Заходом, з Америкою, бо там можна отримати більший дохід», – пояснив програміст.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG