Доступність посилання

ТОП новини

Підкуп виборців в Україні: хто почне раніше


«Перед виборами будуть всі роздавати, і виборці просто загубляться» – голова КВУ
«Перед виборами будуть всі роздавати, і виборці просто загубляться» – голова КВУ
Київ – Офіційно виборча кампанія в Україні розпочнеться за чотири місяці, проте підкуп виборців уже триває. Це визнає і Центральна виборча комісія, проте там зазначають, що наразі ніяк не можуть позначитися на цьому процесі. На думку психологів, подарунки від політиків більше не впливають на рішення виборців.

Киянка Ніна Микитівна, яка мешкає у Шевченківському районі столиці, отримала річну підписку на газету «Вечірній Київ». Розповідає, що підписку їй принесла жінка з табличкою «волонтер», вона сказала, що це подарунок від голови Київської міської державної адміністрації Олександра Попова.

«Підписали мені на рік газету «Вечірній Київ», сказали, що ця газета від пана Попова. Це, напевно, вже йде агітація до виборів», – каже Ніна Микитівна.

Презенти виборцям упродовж кількох останніх місяців робила низка політиків. Наприклад, колишній секретар Київради Олесь Довгий роздавав продуктові пайки для пенсіонерів Дніпровського району столиці, а також новорічні подарунки дітям у дитсадочку. Депутат від Партії регіонів Максим Луцький у Солом’янському районі Києва роздавав ліки зі своїм портретом. І, як розповідали пенсіонери, поширенням ліків займаються люди, які раніше щомісяця розносили харчові пайки від «Блоку Леоніда Черновецького». Інша «регіоналка» Тетяна Бахтєєва влаштовувала вечірку для студентів в одному із нічних клубів Донецька. Самі ж політики відкидають звинувачення у намаганні підкупити виборців.

Передвиборна «благодійність»

За словами голови Комітету виборців України Олександра Черненка, подібні випадки є масовими і відбуваються по всій Україні.

«Як правило, це робиться через благодійні фонди, щоб не було ніяких можливих звинувачень чи інсценуацій, – заявляє Черненко. – Поки що не почався безпосередньо грошовий підкуп. Це початок обробки електорату. Перед виборами будуть всі роздавати, і виборці просто загубляться. А, власне, хто раніше почне, і хто робитиме це системніше, той матиме більше шансів цю технологію зробити ефективною».

У Центральній виборчій комісії заявляють, що про підкуп виборців їм відомо. Але, каже Радіо Свобода заступник голови ЦВК Андрій Магера, в Комісії наразі немає можливості реагувати на це.

«Фактично уже ведеться своєрідна квазі-агітація, – говорить Магера. – Певні суб’єкти, які потенційно можуть бути кандидатами, зустрічаються з виборцями. Під час цих зустрічей виборцям надаються продукти, товари. Але у даному випадку законодавство не дає можливості для реагування у розумінні підкупу виборів, тому що виборчий процес не розпочався, і кандидатів, як таких, немає».

Силовики не реагуватимуть?

Після того ж, як виборча кампанія офіційно розпочнеться, зазначає Андрій Магера, ЦВК зможе офіційно реагувати на випадки підкупу виборців. Разом з цим, він висловлює сумніви, що силові структури реагуватимуть на такі звернення.

«У разі виявлення таких фактів, ми будемо невідкладно направляти звернення у силові структури, – наголошує Андрій Магера. – Але, звичайно, у мене немає особливих надій, що органи внутрішніх справ будуть реагувати на такі факти. Те, що подібні дії мають місце саме в Україні, а не у Польщі, Литві чи Угорщині, свідчить лише про те, що Україна справді живе пережитками постколоніального минулого, і «совок» ще далеко не вийшов із ментальності дуже багатьох людей».

Ще чотири-п’ять років тому подарунки та заохочення кандидатів виборцям впливали на їхнє рішення під час голосування, каже психолог Віталій Бочелюк. Але зараз, переконаний вій, це ніякого впливу на рішення виборців немає.

«Це ніяким чином не впливає. Наші виборці уже стомилися від виборів взагалі і не вірять зараз нікому», – зауважив психолог.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG