Доступність посилання

ТОП новини

Альтернатива Володимиру Путіну


Підсумки президентських виборів у Росії визначені. Але не тому, що Володимир Путін – найкращий кандидат, а тому, що саме так функціонує російська політична система. Вона не допускає ніяких реальних альтернатив. Всі інші кандидати, дарма що називають себе опозиціонерами, тільки грають ролі таких.

Володимир Жириновський почав брати участь у виборах глави держави ще за радянських часів, так що у виборців була можливість розібратися в його глибокій інтегрованості в наявну систему взаємин. Радикальна риторика Жириновського – тільки приманка для його традиційного електорату, а ось в Державній думі фракція кандидата на президента всі ці десятиліття голосує так, як велить владa.

Геннадій Зюганов – комуніст за завданням. Так, був період, коли він здавався реальною альтернативою президенту Борисові Єльцину і був його головним суперником. Але навіть тоді було зрозуміло, що і Єльцин, і Зюганов належать до однієї і тієї ж номенклатури.

Сергій Миронов створив свою опозиційну партію «Справедлива Росія» в період, коли в Кремлі замислювалися про двопартійну систему. І в ролі головного опозиціонера він довгі роки очолював верхню палату російського парламенту – Раду федерації, був третьою особою в державі Путіна.

Олігарх Михайло Прохоров взагалі зайнявся політикою тільки після того, як його про це попросили в президентській адміністрації. І нехай після цього Прохоров посварився з «ляльководами», навіть сам факт його політичного старту не може не переконувати в його глибокій інтегрованості в наявні відносини у владі.

«Ні» системі управління, корумпованій і неефективнiй

Так хто ж альтернатива Володимирові Путіну? Альтернатива Володимиру Путіну – виборець, російський громадянин. Той самий російський громадянин, який починає розуміти, що система пробуксовує, не працює. Що немає ніякої можливості її змінити в нинішніх умовах. Той самий російський громадянин, який виходить на Болотну площу і проспект Сахарова в Москві, на вулиці і площі в багатьох інших містах гігантської країни. Він говорить не просто «ні» Путіну, він каже «ні» самій системі управління, корумпованій і неефективнiй.

Із такою альтернативою Володимирові Путіну стикатися ще не доводилося. Він просто не вміє – і ніколи не навчиться – спілкуватися з вільними людьми. Він просто не вміє – і ніколи не навчиться – розуміти те, що у людей може бути інша точка зору, і цю точку зору необхідно враховувати. Путін щиро вірить в силу, в те, що меншість має підкоритися більшості і не морочити голову. Він не бачить, що часи змінилися.

І тому йому не просто буде працювати президентом втретє.

Віталій Портников – журналіст Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

XS
SM
MD
LG