Доступність посилання

ТОП новини

Євродепутати наполягають на побаченні з Тимошенко


Євродепутати хочуть поїхати до Тимошенко без дозволу Служби виконання покарань
Євродепутати хочуть поїхати до Тимошенко без дозволу Служби виконання покарань
Київ – Представники ОБСЄ мають намір відвідати 5 березня Юлію Тимошенко у Качанівській колонії навіть без дозволу з боку Державної пенітенціарної служби. Про це повідомляє прес-служба партії «Батьківщина». У партії вважають, що обмеження спілкування європолітиків із опозиційним лідером можуть викликати нові санкції щодо України з боку ЄС. Але українські політологи різких змін у стосунках із Заходом до парламентських виборів не прогнозують.

Державна пенітенціарна служба відмовила у візиті до Качанівської виправної колонії віце-президентові Парламентської Асамблеї ОБСЄ Вальбурзі Габсбурґ Дуглас та ще представникам чотирьох європейських інституцій, який планувався на понеділок, 5 березня. Про це йдеться у повідомленні прес-служби відомства. Відмову аргументують «відсутністю підстав на відвідання згідно із українським законодавством».

Тим не менш, як повідомляє партія «Батьківщина», європолітики мають намір все одно відвідати колонію – незалежно від того, дозволять їм зустрітися із Тимошенко чи ні. Відмова у допуску до ув’язненої лідерки опозиції може спонукати європейську спільноту до рішучих дій щодо України, вважає депутат-б'ютівець Андрій Павловський.

«Чомусь, коли приїжджав єврокомісар, йому дозволили, – пригадує політик.– А приїжджають євродепутати, їм чомусь не можна. Влада маніпулює цим, щоб показати, що вона тут всесильна».

Тимошенко досі під слідством за іншою кримінальною справою – провладний депутат

Такі візити мають політичний характер: якби українські дипломати хотіли відвідати когось у в’язниці якоїсь країни ЄС, їм довелося б зважати на законодавство цієї країни, а на українське законодавство чомусь ніхто не звертає увагу, зауважує депутат-регіонал Володимир Олійник.

«Статус Юлії Володимирівни не зовсім звичний: вона досі перебуває під слідством. Тобто, з одного боку, відбуває покарання, а з іншого – проходить як підслідна за іншою кримінальною справою. Тут, безперечно, потрібен дозвіл слідчого, а тут можуть виникнути проблеми, адже слідчий виходить із матеріалів справи, керується недопущенням розголошення таємниці справи і так далі», – пояснює він.

Санкції ЄС – лише після виборів?

Європейська спільнота уважно стежила за справою Юлії Тимошенко, тому нічого дивного у візиті євродепутатів немає, вважає експерт Центру Разумкова Павло Розенко. Інша справа – те, що їх туди не пускають, це, безумовно, сприятиме подальшому «охолодженню» стосунків України і ЄС, зауважує він. Але різких кроків з боку Європейським Союзом експерт не прогнозує.

«Я думаю, що сьогодні йдеться про те, що всі переговорні процеси з Україною будуть заморожені, що надалі і Рада Європи, і ОБСЄ, й інші європейські структури, зокрема, Європарламент, будуть виступати з відповідними заявами щодо України», ­– прогнозує експерт.

Однак, за його словами, основна реакція Європи з’явиться лише після парламентських виборів в Україні, запланованих на жовтень цього року.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG