Доступність посилання

ТОП новини

Росія: Медведєв дограє роль ліберала


Прага – Чинний президент Росії Дмитро Медведєв, чий термін повноважень закінчується через два місяці, віддав у понеділок низку розпоряджень. Серед них і доручення Генеральній прокуратурі – провести до 1 квітня цього року аналіз законності обвинувальних актів судів стосовно 32-х осіб, включно з Михайлом Ходорковським і Платоном Лебедєвим. Однак опозиція в Москві та правозахисники скептично розцінюють ініціативу президента. Згідно з рішенням суду, Михайло Ходорковський, якого Amnesty International визнала «в’язнем сумління», має перебувати у в’язниці до 2017 року.

Михайла Ходорковського заарештували ще у 2003 році, за президентства Володимира Путіна. Тодішній господар Кремля відкрито підтримав кримінальне переслідування Ходорковського, тоді найбагатшого в Росії бізнесмена, зокрема, через те, що він гостро критикував корупцію в російських владних верхах і в оточенні президента Путіна. Самого Ходорковського прокуратура звинуватила у здирництві та в ухилянні від податків.

Вже неодноразово у світі намагалися переконати Москву припинити незаконне ув’язнення Ходорковського, але ці спроби не дали результатів. Список 32-х нібито незаконно ув’язнених в Росії передали у середині лютого 2012 року президенту Медведєву з його ж Ради з прав людини – після зустрічі президента з правозахисниками Росії. Спочатку в списку було 39 осіб, але в перебігу розглядів список скоротили, бо вже на стадії попереднього розгляду у генпрокурора Росії Юрія Чайки заявили про юридичну необґрунтованість низки окремих справ.

Медведєв видимістю лібералізації зменшує хвилю обурення в народі – опозиція

Речник опозиції, співголова Партії народної свободи екс-прем’єр Михайло Касьянов зазначає, що з перемогою Володимира Путіна на виборах 4 березня «влада вважає, що точка неповернення пройдена», і тепер, коли «ризики суттєво зменшилися, вони (Путін і Медведєв) відчувають, що настала пора ліберальної риторики». Ось у рамках цієї риторики Медведєв і доручив перевірити судові справи, включно з Ходорковським та Лебедєвим. Касьянов також зауважує, що «Дмитро Медведєв продовжує створювати ілюзію лібералізації, доручення президента, що добуває термін, покликані зменшити хвилю обурення тих, хто не згодний із результатами щойно минулих виборів».

Деякі правозахисники в Росії не виключають, що Путіну-президенту вже не потрібний ув’язнений Ходорковський. «Він буде заважати Путіну в ув’язненні», – каже адвокат Ходорковського Юрій Шмідт.

На Заході переважає точка зору, що ув’язнення Михайла Ходорковського – це політично мотивована помста з боку Кремля. Сам Ходорковський, звертаючись до Московського міського суду, котрий підтримав його обвинувальний вирок у 2010 році, сказав: «У якому запорошеному погребі вони розкопали цього отруйного сталінського павука, котрий написав цю дурню? Про які довготривалі інвестиції можна говорити з таким правосуддям?».

Михайло Ходорковський у відповідях на запитання Радіо Свобода, котрі передали йому його адвокати, переконував росіян ігнорувати голосування за Путіна та так званих альтернативних кандидатів на президентських виборах 4 березня. Разом з тим, Ходорковський закликав опозицію в Росії уникати радикалізації мирних протестів проти Путіна, якщо вона хоче стати у майбутньому альтернативою чинному режимові Кремля.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG