Доступність посилання

ТОП новини

У Рівному презентували книгу про земляка, художника-повстанця Ніла Хасевича


У Рівненському обласному краєзнавчому музеї рівняни ознайомилися в понеділок із десятим томом проекту «Літопис Української повстанської армії» – «Життя і творчість Ніла Хасевича», повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Проект реалізовують львівські видавці спільно з істориками України і Канади. Автори книги, керівник галузевого державного архіву СБУ Олександр Іщук та рівненський історик Ігор Марчук, подали в ній раніше не відомі широкій громадськості документи радянських карально-репресивних органів, Варшавської академії мистецтв, яку успішно закінчив Ніл Хасевич, а також Волинського краєзнавчого музею. Тут розміщені фотографії, малюнки дереворитів, листи Ніла Хасевича, світлини створених ним повстанських грошей – бофонів.

Через долю одноногого художника, який пішов у повстанці і боровся до останньої хвилі, автори книги показують розмах боротьби, яка точилась на Волині упродовж довгого часу після завершення Другої світової війни. Англійську передмову та англомовні сторінки книги здійснила канадський мистецтвознавець і громадська діячка Дарія Даревич.

У ці дні рівняни широко вшановують пам’ять видатного земляка, проводять вечори пам’яті та відвідують місце його загибелі. У Рівному його іменем названа вулиця. У Сухівцях, де він загинув, місцева влада пообіцяла створити музей художника.

Відомий графік, творець підпільної школи художників-графіків, уродженець Дюксина Костопільського району Ніл Хасевич загинув 4 березня 1952 року на хуторі Сухівці під Рівним. У криївку, де він переховувався разом з двома соратниками і звідки по цілому світові продовжували поширюватися листівки та карикатури на радянський режим, енкавеесівці закинули гранату. Так завершилась операція знешкодження митця, який не давав спокою радянській владі, піднімав дух земляків і примудрявся передавати свої твори на Захід.
XS
SM
MD
LG