Доступність посилання

ТОП новини

Американська повістка для Януковича і Могилевича (європейська преса)


Низка експертів прогнозує посилення наступу Володимира Путіна на незалежність України
Низка експертів прогнозує посилення наступу Володимира Путіна на незалежність України
Прага – Низка експертів прогнозує у європейській пресі посилення наступу Володимира Путіна на незалежність України. Оглядачі вважають, що влада Президента Віктора Януковича готова йти на поступки новому-старому господареві Кремля. Тим часом сподівання прихильників і родин Юлії Тимошенко та Юрія Луценка тепер спрямовані на Європу, на Страсбурзький суд і канцлера Німеччини Анґелу Меркель, яка пообіцяла дочці Юлії Тимошенко, що «не залишить маму в біді». Оглядачі західних газет не виключають, що саме рішення Європейського суду з прав людини цього літа й стане ключовим для визволення Тимошенко та Луценка. Водночас правники Тимошенко шукають можливість вручити судові повістки суду Нью-Йорка Президентові Януковичу, українському олігарху Дмитру Фірташу та російському мафіозі Семену Могилевичу. Тоді як Віктор Янукович лякає Путіна подальшим зменшенням споживання російського газу.

Київські експерти губляться у припущеннях, як же поведе себе новий-старий президент Росії Володимир Путін щодо України та її Президента Януковича. Одні, як цитує аналітиків із Києва російська «Независимая газета», лякають посиленням жорсткого тиску з боку Кремля на Київ, щоб примусити українську владу негайно, до кінця цього року, вступити до Митного союзу під егідою Росії. Влада Путіна, як каже київський експерт Тарас Березовець, намагатиметься будь-що інтегрувати Україну, як й інші держави СНД, «в керовані Москвою наддержавні союзи будь-якою ціною». Березовець також не виключає закулісну гру Путіна на підтримку української опозиції під час парламентських виборів з метою ослаблення «позицій команди Януковича». Кость Бондаренко, керівник Інституту української політики, також не виключає, що Путін задіє для приборкання України своїх головних союзників у ЄС – Німеччину і Францію. Щоб там не було, та все ж зближення Москви і Києва вже буде відчутне до кінця березня цього року, вважають експерти.

Ендрю Ретман інформує на сторінках EUObserver, що канцлер Німеччини Анґела Меркель підтвердила дочці Юлії Тимошенко Євгенії, що «не залишить її маму в біді» і буде докладати максимум зусиль, щоб «зупинити беззаконня, яке триває в Україні» та домогтися визволення з тюрми лідерів української опозиції. В ЄС тепер покладаються на вердикт Європейського суду з прав людини у Страсбурзі, котрий до літа цього року, як очікують, ухвалить рішення про незаконність ув’язнення Юлії Тимошенко та Юрія Луценка. Але, як зауважує Ендрю Ретман, ще невідомо, чи дозволить рішення Європейського суду повністю відновити політичні права Тимошенко та її участь у парламентських виборах. На запитання Ендрю Ретмана до Євгенії Тимошенко, чи її мама мільярдер, дочка відповіла: «Ні. Звичайно, ні» і додала, що розміри сімейного добробуту – це «приватне питання», але мама її орендує лише «маленьку квартиру в Києві і не має жодних активів за кордоном». Це підтверджував і адвокат та американський лобіст, що супроводжує Євгенію Тимошенко, Кеннет Мерфі. Він також додав, що навіть найняті командою Януковича досвідчені детективи зі США, відомі по Уотерґейту, нічого кримінального у бізнесі Тимошенко не знайшли, окрім «дурного звинувачення у зловживанні службовим становищем». Зі свого боку адвокат Юлії Тимошенко Сергій Власенко сказав EUObserver, що зараз намагається вручити повістки до суду Нью-Йорка Президентові Януковичу, олігархові Дмитру Фірташу, та російському мафіозі Семену Могилевичу, котрих позивачі з боку Юлії Тимошенко у нью-йоркському федеральному суді звинувачують у відмиванні грошей. Власенко також сказав брюссельському виданню, що йому важко знайти контакт з Януковичем і Фірташем, а Могилевич, як йому відомо, «живе десь у передмісті Москви» і намагається бути подалі від будь-яких контактів. Власенко характеризує Януковича, Фірташа і їхніх компаньйонів у владі як «мафію при владі в Україні». За словами Власенка, на Заході помилково вважають Януковича «європейським політичним діячем», бо «він насправді має менталітет африканського диктатора». На запитання Ендрю Ретмана, хто фінансує судові витрати в Нью-Йорку, Сергій Власенко відповів, що ця «інформація конфіденційна», тому не розкривається.

Московське видання «Коммерсант» інформує, що Президент Янукович під час свого виступу перед видатними жінками України у вівторок 6 березня з нагоди Міжнародного жіночого дня заявив: «Ми скоротили закупки газу в Росії з 41 мільярда кубічних метрів до 27 мільярдів кубів і плануємо у наступні роки скорочувати рівень закупівель». «Причина одна, – наголосив Янукович, – ми не можемо платити такі гроші, тому що ця ціна непосильна для нас». Хоча в Росії заявляють, що вже пізно вести мову про зменшення договірних закупівель газу для Києва, бо про це треба було домовлятися не менше як за півроку наперед.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG