Доступність посилання

ТОП новини

У Лівії односторонньо проголосили автономію одного з регіонів


Провідники племен і командири загонів колишніх противладних повстанців на сході Лівії оголосили сьогодні, що створюють напівавтономний регіон Кіренаїка зі столицею в місті Бенгазі, який має зайняти територію однойменної історичної провінції країни, однієї з трьох, які існували в 1940–60-х роках.

Як мовиться в декларації зборів близько 2 тисяч чільних представників племен, повстанців і політиків регіону, цей регіон обирає «федеративну систему».

Регіон Кіренаїка, як його знають за кордоном, або арабською мовою Барка, має зайняти більш як третину площі Лівії й простягтися від кордону з Єгиптом на сході до міста Сірта на середземноморському узбережжі як своєї західної межі, а з півночі на південь зайняти всю територію від узбережжя до кордонів із Суданом і Чадом. Ця частина Лівії особливо багата на нафту.

При цьому учасники зустрічі наголосили, що не ставлять за мету поділ країни. Але вони наполягають, що створення самоврядного регіону є необхідний крок, щоб подолати наслідки десятиліть нехтування його інтересами за попередньої лівійської влади диктатора Муаммара аль-Каддафі.

Нинішня тимчасова влада Лівії, Національна перехідна рада, яка сама виникла в Бенгазі, виступає проти федералізації держави, побоюючись, що це може призвести до розколу країни, в якій існують глибокі регіональні розбіжності, що жорстоко придушувалися за Каддафі.
XS
SM
MD
LG