Доступність посилання

ТОП новини

Президент Афганістану підтримує обмеження прав жіноцтва


Президент Афганістану Хамід Карзай підтримав сьогодні заяву найвищого релігійного органу з закликом більше обмежити свободи жіноцтва. За його словами, йдеться не про обмеження, а про захист жінок.

Наприкінці минулого тижня Рада улемів (провідних ісламських авторитетів) оприлюднила заяву, що чоловіки й жінки в Афганістані не мають працювати чи вчитися разом і що жінки можуть пересуватися тільки в супроводі родича чоловічої статі.

Минулого місяця ця ж Рада виступила з вимогами, які підтримало Міністерство культури, щоб жінки-телеведучі вдягали ісламські хустки і не вживали помітного макіяжу.

Правозахисники засуджують такі кроки й заявляють, що влада Афганістану йде на повідку радикального ісламістського руху «Талібан», намагаючись задобрити його, щоб укласти з талібами мирну угоду.

За понад десятиліття від скинення 2001 року влади «Талібану», який запроваджував суворі ісламські обмеження, жінки в Афганістані відновили свої основні права на освіту, працю чи участь у виборах, але, за словами аналітиків, становище жіноцтва в країні далі лишається дуже тяжке.
XS
SM
MD
LG