Доступність посилання

ТОП новини

Янукович згадав про «радянські вклади»


Київ – Президент Віктор Янукович доручив уряду та Нацбанку до кінця року компенсувати частину «радянських вкладів». За даними глави держави, в Україні не отримали втрачені заощадження 6 мільйонів громадян. Виплати за внесками Ощадбанку СРСР починав ще кілька років тому уряд Юлії Тимошенко. Тоді можна було отримати по, так званій, «Юлиній тисячі». Експерти вбачають в обіцянках Януковича насамперед підготовку до парламентських виборів, які мають відбутися у жовтні.

Виступаючи на засіданні Кабміну, Віктор Янукович нагадав, що попередній уряд не виконав повністю програму компенсації вкладів Ощадбанку СРСР. Відтак, він доручив, починаючи з 1 червня і до кінця року повернути частину боргу, яка залишилася.

З ініціативою часткової компенсації радянських заощаджень в 2007 році виступила лідер БЮТ Юлія Тимошенко. Ставши прем’єр-міністром, вона частково виконала цю програму. Економіст Олександр Пасхавер сумнівається у тому, що цю програму виконають до кінця цього року.

«Такого роду виступи бувають у кожного Президента раз-два на рік. І завжди для цих обіцянок є якась політична причина. Ця проблема має місце вже двадцять років. Від того, що ти скажеш про них – нічого не зміниться».

Під’їхати до виборця «на старому успішному бренді»

Олександр Пасхавер переховує три реальних джерела коштів для компенсації заощаджень: зростання економіки, реальна боротьба із корупцією та урізання пільг. Але скористатися ними чинна влада навряд чи зможе. Для зростання економіки не створені передумови, а реально боротися з корупцією цей «уряд мільярдерів» навряд чи стане. Що ж до пільг, то це дуже конфліктна проблема, яку навряд чи вирішуватимуть перед виборами.

«Уряду треба всі пільги зняти із себе спочатку, треба демонструвати такий спосіб життя, який визиває довіру», – додає Олександр Пасхавер.

На думку соціального психолога Олега Покальчука, тема повернення втрачених заощаджень цілком може спрацювати на виборах.

«Тема цілком ефективна і популярна. Ефективний прийом по кількох причинах. Насамперед, під’їжджання до виборця на старому успішному бренді завжди має успіх. Хтось уже це діло розкрутив. А хто його продовжує – це вже не має значення. Коли людям щось дають – воно завжди працює», – зазначає Олег Покальчук.

Також Президент доручив, починаючи з травня, збільшити в середньому на сто гривень пенсію для майже 9 мільйонів пенсіонерів. За оцінками віце-прем’єра та міністра соціальної політики Сергія Тігіпка, на втілення соціальних ініціатив Віктора Януковича потрібно близько 16 мільярдів гривень.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG